Peti Smit, ikona panka, knjigu je napisala slučajno

Nedavno je pod naslovom „Godina majmuna“ objavljena nova knjiga memoara ikone panka i jedne od najuticajnijih muzičarki današnjice, Peti Smit.

Temeljni, prekrasno ispisani memoari Peti Smit predstavljaju štivo u kome se snovi i realnost živopisno prepliću u tapiseriji jedne godine koja je promenila sve.

Posle događaja vezanih za koncert u San Francisku tokom Nove godine, Peti Smit se nalazi na obalama Santa Kruza, na početku godine posvećene usamljeničkom lutanju.

Neograničena logikom i vremenom, ona nas uvlači u svoju privatnu zemlju čuda. U februaru počinje nadrealna lunarna godina, donoseći za sobom neočekivane preokrete, izazivajući nevolje i tugu od koje je nemoguće pobeći.

„Napisala sam ovu knjigu slučajno. Ja pišem svakodnevno, ali tokom Nove godine 2016. svirala sam u Filmoru sa svojim bendom. Moj prijatelj, sa kojim je trebalo da putujem duž Zapadne obale, doživeo je šlog. Tako sam na početku nove godine na putovanje krenula sama. Ja ne vozim kola, tako da je to bilo čudno putovanje. Knjigu sam pisala da bih sebi samoj pravila društvo“, kaže autorka knjige.

Za Peti Smit ova godina donosi veliku promenu u životu i suočava je sa gubitkom, starenjem i dramatičnim preokretom u američkom političkom pejzažu. Od Kalifornije do pustinja Arizone, od farme u Kentakiju, preko prijatelja u nevolji, do bolničke sobe cenjenog mentora, Peti obilazi mesta kojih se seća i koja zamišlja, pa ovi memoari sa poetičnom veštinom mešaju činjenice i fikciju.

Neočekivane stvari se dešavaju, pojavljuju se tuga i razočarenje. Ali Smit vodi čitaoca do nove decenije u svom životu i nudi mu melem – svoju mudrost, duhovitost i, napokon, nadu u bolji svet. Jer, prema rečima stranca - sve je moguće: napokon, ovo je Godina majmuna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво