Albert Ajnštajn je bio poput Boba Dilana

Muzej Nobelove nagrade dobio je nov vredan eksponat - rukopise Alberta Ajnštajna u kojima, između ostalog, reaguje na vest o dobijanju tog prestižnog priznanja.

U Ajnštajnovom rukopisu nalazi se varijanta njegove Opšte teorije relativiteta, objavljene 1915. godine i predstavlja odgovor matematičaru Erihu Trefcu. Rukopis je objavljen 1922. i prvi je Ajnštajnov rad pošto je dobio prestižnu nagradu.

Direktorka Muzeja Nobelove nagrade Erika Laner kaže da taj dokument pruža jedinstvenu priliku da se ispriča priča o Ajnštajnu i njegovom životu i delu.

Kustos muzeja Ulf Larson smatra da rukopis iznad svega pokazuje efekte njegovih teorija na naučnu zajednicu. „Mnogi naučnici i matematičari su radili na razvoju Ajnštajnovih teorija, testirali ih, što je doprinelo razvoju nauke“, ukazuje Larson.

Ajnštajn je dobio Nobelovu nagradu za fiziku pre svega zbog doprinosa teorijskoj fizici, stoji u obrazloženju Nobelovog komiteta, a posebno zbog otkrića zakona o fotoelektričnom efektu.

Larson navodi da je Ajnštajn putovao po jugoistočnoj Aziji kada je čuo za vest o dodeli Nobelove nagrade. „U tom trenutku pripremao je rukopis koji nam je sada doniran, a poslao ga je Pruskoj akademiji nauka“, dodaje Larson.

Ajnštajnoj rukopis će na jesen moći da vidi šira javnost uz druga pisma slavnog naučnika, uključujući ono poslato sinovima u kojem je naveo kako bi voleo da se novac od nagrade potroši.

''Albert Ajnštajn je bio poput Boba Dilana. Nije odgovorio na vest da je dobio Nobelovu nagradu. Primio je telegram, ali nije odmah reagovao već tek nekoliko meseci kasnije“, naglašava Larson.

U Muzeju Nobelove nagrade tvrde da je Ajnštajn u svojim pismima replicirao naučnicima ali i običnim nastavnicima, poput jednog iz Švedske, pišući o ograničenjima matematike prilikom objašnjavanja sveta. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво