Princ Čarls sa suprugom Kamilom stigao u Hrvatsku

Britanski princ Čarls i njegova supruga, vojvotkinja od Kornvola Kamila, stigli su u dvodnevnu posetu Hrvatskoj gde počinju turneju po Balkanu u okviru koje će posetiti i Srbiju, Crnu Goru i Kosovo.

Принц Чарлс са супругом Камилом стигао у Хрватску Принц Чарлс са супругом Камилом стигао у Хрватску

Posle dočeka na zagrebačkom aerodromu, na koji je prinčevski par sleteo oko 14.30, princu Čarlsu je priređen svečani doček u rezidenciji predsednice Hrvatske na Pantovčaku.

Britanski prestolonaslednik je na Pantovčaku razgovarao sa Kolindom Grabar-Kitarović (fotografija iznad, sleva nadesno – vojvotkinja od Kornvola Kamila, princ Čarls, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i njen suprug Jakov, izvor: Betaphoto/Hina/Dario Grzelj) s kojom je razmenio poklone. Predsednica je gostima poklonila umetničku sliku i vina Iločkih podruma.

Potom se prinčevski par uputio na Gornji grad, na koji je stigao poznatom zagrebačkom uspinjačom. Taj deo grada nije bio zatvoren, pa su bili mogući susreti s građanima koji su se tamo zatekli.

Princa Čarlsa i njegovu suprugu primio je u sedištu vlade na Gornjem gradu premijer Tihomir Orešković.

Tokom boravka u Zagrebu princ Čarls učestvovaće i na obeležavanju 400. godišnjice smrti Vilijama Šekspira u Hrvatskom narodnom pozorištu.

U čast britanskog prestolonaslednika i njegove supruge biće priređena svečana večera na kojoj će biti 70-ak zvanica: predstavnici politike, religije, poslovnog sveta, umetnosti i nauke.

Princ Čarls i njegova supruga u utorak će posetiti Osijek, Đakovo i Kopački rit.

Kako je ranije najavljeno iz britanske ambasade u Zagrebu, princ od Velsa, koji već godinama radi na ohrabrivanju međureligijskog dijaloga i većeg razumevanja među različitim religijama, u Osijeku će prisustvovati sastanku predstavnika različitih religijskih i etničkih lokalnih zajednica.

Sastanak organizuje osječki Centar za mir i nenasilje, uz podršku britanske ambasade.

Na kraju posete Zagrebu u utorak uveče će prisustvovati i proslavi 70. godišnjice postojanja Britanskog saveta u Hrvatskoj.

Ovo je peta poseta princa Čarlsa Hrvatskoj. Prvi put je bio još 1978, a zatim je dolazio i tri puta tokom devedesetih, poslednji put 1996.

Posetu britanskog prestolonaslednika i njegove supruge u Hrvatskoj prate pojačane mere sigurnosti, kao i oko 180 domaćih i stranih novinara. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво