Читај ми!

Mistični simbol ženstvenosti

Nezaobilazni rekvizit dama plemenitog roda, nekada detalj bez kojeg se nije mogao zamisliti odlazak u pozorište, operu, ili na bal, danas služi za rashlađivanje, ali i za ukras. Korišćena da sakrije poneki pogled lepeza i danas nosi pečat mistike.

Decenijama nezaobilazan modni detalj na balovima, lepeza je tokom istorije imala različite namene. Često se koristila za teranje muva, rashlađivanje i, naravno, pri koketiranju.

Budući da je često korišćen da bi sakrio nešto od pogleda znatiželjnika, ovaj prefinjeni modni detalj i danas nosi pečat mistike. 

Najkvalitetniji primerci, preciznije njihove drške izrađene su od skupljih materijala poput slonovače, srebra ili zlata. Imućni takve modele najčešće koriste za dekoraciju enterijera.

Sa druge strane, jeftinije lepeze koje su lako dostupne svima, jer mogu da se nađu i na pijacama ili uličnim tezgama, služe isključivo za rashlađivanje.

Umetnici su lepeze koristili i kao platno za slikanje i, ponosni na svoja dela, često su ih potpisivali. Većina ručno oslikanih lepeza kao osnovu ima fini papir ili belu svilu. Ovi primerci su vrlo cenjeni i, takođe, su velike vrednosti.

Mogu da budu ovalne ili kružne, ali se mogu naći i ekstravagantniji oblici poput cveća, oktagona i drugih specijalnih formi.

Rebra u lepezi su obično pravljena od ratana, bambusa, a povremeno i od skupljih materijala, kao što su zlato ili žad. Kasnije su rezbarena slonovača i kitove kosti postale popularne pri izradi ženskih lepeza.

Lepeze i dalje mogu da odaju visok status svojih vlasnica, pa tako male, zlatne ili pozlaćene lepeze, bogato ukrašene najrazličitijim motivima, očigledno skupe, služe i danas damama ne samo za rashlađivanje, već i za skrivanje osmeha. Odličan je saveznik i u flertu i tokom ogovaranja.

U Kini lepeze imaju višestruku ulogu u svakodnevnom životu, kao lični, ceremonijalni, umetnički ili pozorišni predmeti.

Nekada su dizajnirane isključivo za izvoz, u popularnom dezenu „hiljadu lica" kako bi se zadovoljio ukus evropskog tržišta. Međutim, neki od tih primeraka veoma su lepi i često mogu da dostignu vrednost i do nekoliko hiljada dolara.

Kroz istoriju Japana lepeze su imale značajnu ulogu. Japanci veruju da vrh drške simbolizuje početak života, dok rebra lepeze predstavljaju puteve života koji idu u svim pravcima kako bi doneli sreću i radost.

Lepeza može biti lep poklon, naročito ukoliko vas je put naneo u neku od zemalja gde je deo tradicije, a naravno, ukoliko niste ljubitelj klima uređaja možete se njom i dobro rashladiti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара