Читај ми!

Odgovori lekara, 25. 6. 2014.

Kao i svake srede, i ove će lekari Doma zdravlja „Savski venac“, instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije odgovarati na Vaša pitanja.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Pre oko tri meseca moja sestra je osetila bol u trbušnoj duplji ispod rebrenog luka, nekad sa leve, a nekad sa desne strane. Bolovi se javljaju noću i traju nekad i po dva sata. Takođe pojavljuju se i kada sedi uspravno ili kada se nagne napred. Jedan od simptoma je bio i tvrd stomak, odnosno grčenje mišića trbušnog zida i nadutost posle obroka. Čim su se bolovi javili, odmah smo otišli kod lekara. Gastroenterolog je uradio ultrazvučni pregled i rendgensko snimanje, ali nije našao ništa. Radio je i analize urina, krvi i stolice, nije ništa pronađeno.

Po nekim simptomima oboljenje liči na zapaljenje pankreasa, međutim to nijedan lekar nije pominjao, Pominjali su samo „pankreas kao mogući problem". Tražili smo mišljena kod nekoliko lekara i nigde nismo dobili jasnu dijagnozu. Potrošili smo mnogo novca, jer sestra nema zdravstveno osiguranje. Moje pitanje je kako utvrdili da li je u pitanju upala pakreasa u pitanju ili ne? Kako saopštiti lekaru da se na to sumnja? Moja sestra ima 36 godina, mršava je i nema poroke. (J.S)

Odgovor: Postojeći simptomi mogu značiti probleme sa pankreasom i Vi možete dodatno uraditi analizu amilaze, lipaze i tripsina iz krvi da biste unapred znali da li je problem sa pankreasom. S obzirom na to da ste već krenuli na potrebna ispitivanja, potrebno ih je nastaviti po planu, jer bi ona trebala da daju zaključnu dijagnozu. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Imam belu put i savetovali su mi da pijem beta katoten pre mora, da li je on dobar?

Odgovor: Beta karoten povećava količinu pigmenta u koži i skraćuje vreme potrebno za postizanje preplanulog tena, štiti kožu od štetnih uticaja sunčevih zraka i održava preplanulost kroz duži vremenski period. Kako imate belu put, savetujem Vam da izbegavate sunčeve zrake u periodu od 10-17 časova. Obavezno koristite preparate sa visokim UVA/UVB zaštitnim faktorom. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski Venac“)

Pitanje: Imam 34 godine i bavim se aktivno bodibildingom već četiri godine. U skorije vreme mi se pojavio pesak u bubrezim, pa imam bolove kad mokrim. Bio sam kod lekara. Zanima me da li se pesak stvara od hrane, jer je moja ishrana bogata proteinima i ugljenim hidratima? Ako ne, kako se stvara?

Odgovor: Uzroci stvaranja kamena-peska u urinarnom traktu (mokraćnom sistemu) su brojni i nastaju kao posledica u sastavu ili protoku urina (anomalije mokraćnog sistema, zastoj urina, urinarne infekcije, metabolički poremećaji, genetski faktori, smanjen unos tečnosi, ishrana, klimatski faktori). Prevencija ima za cilj poromenu količine unete tečnosti i vrste hrane. Neophodan je dovoljan unos tečnosti tokom dana kako bi se proizvelo barem 2 litra urina.

Ograničite unos proteina životinjskog porekla, saharoze i fruktoze, oksalata (spanać, blitva, peršun, cvekla, crni čaj, instant kafa, kikiriki, badem, indijski orah, mahunarke), soli natrijuma i velike doze vitamina C putem suplemenata. Ishranu obogatite većim unosom voća i povrća i namirnicama sa niskim sadržajem purina (mleko i mlečni proizvodi, jaja, šaragarepa, krompir, pirinač). (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво