Читај ми!

Italija pred Božić – u duhu slavlja, merkaju se pokloni

Italija se priprema za Božić još od sredine novembra. Svaki grad ima svoju veliku jelku, božićne pijace i atrakcije za sve generacije. Milano, poznat kao grad mode, ove godine ima 22 božićna drveta. Ispred samog Duoma nalazi se najvažnija jelka koja predstavlja Olimpijske igre "Milano Kortina 2026".

U Milanu se nalazi i najveće božićno selo u Italiji, pod nazivom „Božićna čarolija”. Veliki broj jelki nosi potpise poznatih modnih kuća. Tako je neobično božićno drvo u Galeriji „Vitorio Emanuele”, sa potpisom modne kuće Guči, izazvalo lavinu kritika, jer se Milanezi nikako ne slažu sa drvetom nazvanim „nabacani koferi”.

„Moram malo da se našalim i kažem da je ovo drvo neobično, ali mi ovde u Galeriji ugošćavamo najekskluzivnije brendove. Dolaze turisti iz celog sveta, pa se nekako i podrazumeva da ovde bude jedno ovakvo drvo”, rekao je Đuzepe Sala, gradonačelnik Milana.

Pored tradicionalnog božićnog drvceta u centru Rima, u Vatikanu su upaljena svetla na jelci visokoj 28 metara na Trgu Svetog Petra, uz tradicionalne jasle koje prikazuju i figuru Svetog Franje Asiškog, inspirisane  onima iz 1223. godine. Ovo drvo će biti pretvoreno u igračke za decu sa smetnjama.

Istovremeno u Napulju, u Sv. Gregorija Armenskog, ulici prepunoj turista sa tipičnim prodavnicama jaslica, ljudi kupuju neobične figure ne bi li uneli nešto originalno u svoj dom.

U srednjovekvnom gradiću Gubio nalazi se jelka koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda još 1991. godine. Baza ove jelke je široka 450 a njena visina je 750 metara. Na vrhu je kometa od hiljadu kvadratnih metara.

„Jelku smo počeli da pravimo već početkom septembra, a završili smo je prošle subote. Svake nedelje radilo je nas trideset petoro. Ponosni smo na veličinu drveta i kometu”, rekao je Đakomo Fumanti, predsednik Udruženja „Alberalioli”.

U čitavoj Italiji nalazi se veliki broj božićnih tradicionalnih pijaca, a najpoznatije su one na severu zemlje.

I dok se u svim radnjama čuje tradicionalna božićna muzika, a do katoličkog Božića ima još 15 dana, Italijani će po najnovijim istraživanjima, za poklone potrošiti oko 180 evra. I najverovatnije će ih, kao i svake godine, kupovati u poslednjem momentu.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара