Читај ми!

Peštersko polje, mesto koje će vas ostaviti bez daha

Sjenica nije poznata samo po siru, jagnjetini i ekstremno niskim temperaturama. Prirodne lepote Peštera sve više privlače planinare i ljubitelje adrenalinskih sportova, a domaćini pripremaju nove sadržaje.

Prirodne lepote meandra reke Uvac, dela Specijalnog rezervata prirode Peštersko polje, posetioce ostavljaju bez daha.

Neretko možete videti i beloglave supove koji ovde imaju jednu od najvećih kolonija u Evropi, sa više od 500 jedinki. Preporučuje se udobna obuća zato što do vidikovca nije lako doći.

Osim turista iz Srbije i Evrope imamo turiste iz celoga sveta koji žele da se fotografišu na jednom od vidikovaca koji se ovde nalaze, a najpopularniji je vidikovac Molitva koji se nalazi u neposrednoj blizini, sa kog je načinjeno najviše fotografija u ovom delu Evrope i na Balkanu“, navodi Sabahudin Abdagić, rendžer Specijalnog rezervata Peštersko polje“.

Ovde se nalazi i jedna od najvećih farmi u Sjeničkom regionu na kojoj pored trkačkih konja, bikova angusa, bivolica ima i veliko stado od oko 450 ovaca.

Toliko stado iziskuje celodnevni rad, koji počinje pre šest ujutru. Najteže je kada se jagnje ovce.

Mijenjamo se, dvojica do dvanaest, posle dvanaest, tako kod jagnjenja ovaca i tako naizmenično, dežura se“, kaže Hasan Jejina, radnik farme Selek“.

Tu je i ergela konja među kojima je jedan koji se priprema za Ginisovu knjigu rekorda. Najveći konj na svetu težak je tonu i po, a kandidat, sjenički Medo, poreklom iz Nemačke, za sada ima 1.300 kilograma.

Imamo ljude i ekipice iz svih krajeva sveta koji dolaze da uživaju u čistom vazduhu, zdravoj hrani, konjima, jahanju, vožnji kvadovima“, ističe Larisa Sara Baltić, zadužena za odnose sa javnošću za hotel „Borovi“ i farmu „Selek“.

Sjenica po poslednjem popisu ima oko 25.000 stanovnika. Da bi zaustavila odlazak mladih, država je samo prošle godine pomogla 27 projekata za razvoj turizma, mehanizacije i stočarstva, različitim podsticajima.

Te pogodnosti su sve različite, ali su u principu sve dobre i mi smo već iskoristili, 27 projekata imamo na ovom području“, kaže Fehim Kurtović.

Godišnje Sjenički kraj ugosti oko 60.000 posetilaca. Prošle godine dobili su i hotel sa četiri zvezdice i prateće sadržaje koje zahtevaju sve probirljiviju turisti. To je omogućilo veću posetu ali pored bazena, teretana, saune i trim staza, predoslov za veći broj gostiju do Sjenice su, kažu meštani, dobri putevi.

Svake godine sve je veći broj posete stranih turista, naročite pre tri godine, a vidimo ove godine se ponovo vraćaju kineski turisti, a tradicionalno, turisti koji dolaze već duži period, preko jedne decenije su Poljaci.

Turistička atrakcija je jedina carska džamija u Srbiji Sultan Valide iz 19. veka, koja je zadužbina majke sultana Abdulaziza. Nezaobilazno mesto za turiste je drvo ljubavi, koje, po predanju, svakome ko ga zagrli, donosi novu ljubavnu sreću. Pa i ako ne nađete očekivanu ljubav, verovatno ćete se zaljubiti u Pešterske predele.

недеља, 03. март 2024.
8° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво