Brdo Hisar jedan je od glavnih turističkih aduta Prokuplja

Brdo Hisar je oaza zelenila i omiljeno mesto Prokupčana za šetnju i rekreaciju. Prokuplje, upravo na toj lokaciji ima brojne kulturno-istorijske sadržaje, ali i retku prirodnu pojavu – epigeniju, usled koje se reka, obilazeći brdo jednim delom vraća ka izvorištu.

Da brdo Hisar treba da bude jedan od glavnih turističkih aduta Prokuplja, najbolje govori to što svaki domaćin kada gostu pokazuje grad, prvo ga dovede na ovo mesto.

Za ovo brdo, naziv Hisar je u upotrebi od kraja 19. veka, a arheološka istraživanja i dan danas otkrivaju razne objekte koji nas vraćaju čak u drugu polovinu 5. veka.

„U zavisnosti od mogućnosti finansiranja dalje rekonstrukcije i konzervacije otkrivenih objekata, u dogovoru sa gradom Prokupljem, ja verujem da će se iznaći najbolji mogući način da se otkriveni objekti stave u turističku funkciju“, kaže Sanja Crnobrnja Krasić, arheolog u Narodnom muzeju Toplice.

„Od podnožja ka vrhu nailazimo na latinsku crkvu, Jug Bogdanovu ili vodenu kulu pored reke Toplice, spomenike umetnicima Radetu Draincu i Boži Iliću, spomenik dr Aleksi Saviću i na vrhu obnovljeno srednjevekovno utvrđenje“, navodi Simon Simonović, direktor TO Prokuplje.

Novi asfaltni put od podnožja do vrha, u dužini od oko kilometer i po, urađen je i osvetljen led rasvetom za koju je utrošeno četiri miliona dinara.

„Do sada je grad Prokuplje uz pomoć Ministarstva turizma već uložio negde oko 25 miliona dinara i ono što grad Prokuplje planira predstojeća ulaganja pre svega još jedno 20 miliona dinara u letnju pozornicu, trim stazu, teretanu u prirodi“, objašnjava Milan Aranđelović, gradonačelnik Grada Prokuplja.

Uz unapređenje infrastrukture, brojni kulturno-istorijski sadržaji, veličanstveni pogled na grad, reku Toplicu i prirodni fenomen epigeniju, dovoljni su razlozi da brdo Hisar zauzme značajnije mesto u turističkoj ponudi Topličkog okruga.

четвртак, 28. септембар 2023.
15° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"