Читај ми!

Venecija: Lako do nje, kako kroz nju

Danas nije teško stići do bilo koje destinacije u svetu, na raspolaganju su nam GPRS, aplikacije za snalaženje, mape za restorane, hotele, muzeje… Postoje i neke specifičnosti. Jedna od njih je Venecija, grad na vodi, najposećenije mesto na svetu.

Венеција: Лако до ње, како кроз њу Венеција: Лако до ње, како кроз њу

Smeštena je u laguni, do nje se stiže i morem i kopnom. Kao da vremeplovom putujete kroz vekove, okruženi neobičnom arhitekturom, muzikom, umetnošću, mirisima, tradicijom. Tumaranje uličicama Venecije bio je poseban doživljaj.

Ako idete kopnom, to je iz Mestra, naselja na obali odakle most vodi do samog srca Venecije. 

A ako ste se odlučili za put vodom, onda je to s kopna, od popularne luke Punto Stabioni, što je za turiste najčešći izbor. Naravno, može se stići i iz Slovenije, iz Pirana, katamaranom za tri sata.

Postoje i druge tačke na kopnu, s kojih možete pristati na čuveni Trg Svetog Marka.

Cena karte je osam evra, vožnja traje 75 minuta, cena dnevne karte je 20 evra. Na tim brodićima obično je gužva, ali to su čari i duh Venecije.

Kada u Veneciju stignete kopnom iz Mestra, mostom Sloboda stižete do centra, gde je u ponudi nekoliko garaža za automobile. Tu se pozdravljate sa svojim četvorotočkašem.

U garažama se brinu za bezbednost vašeg automobila, manje se brinu za 18 a više za 45 evra po danu, toliko košta čak i ako mislite da samo prozujite uskim ulicama Venecije.

Ostavila sam auto u jednoj od njih, a cena karte po danu je bila 26 evra. Dobila sam mesto na desetom spratu, pod vedrim nebom, na suncu. Posle nekoliko dana, automobil sam našla u „kompletu“, znači garaža je okej.

Kada sam na toj visini izašla na plato parkinga, pogled mi je privukla panorama Venecijanske lagune. Lepota koja se ne može rečima opisati.

Dobro došli u grad

U grad sam stigla iz Mestre mostom koji je pola od kamena, dok je drugi deo od stakla samo za pešake i vodi u srce grada.

Na veliki plato, bogat opet garažama, može se stići i autobusom i vozom, koji vodi do stanice Ferovija.

Stalna gužva, malo je meštana, ali mnogo turista s kamerama, telefonima, dovikuju se, a posebnu buku prave i vaporeti: gradski prevoz Venecije.

A kanalima se možete voziti i taksijem i gondolama, što je skuplje, ali se možete cenkati, a to nije lako tokom leta.

Romantična vožnja gondolom

Vožnja gondolom je poseban doživljaj za turiste, vešti gondolijeri voze ove arhaične lepotice uskim kanalima Venecije, samo njima znanim prečicama. 

Ako se odlučite za ovu vožnju, zamolite gondolijera da vam dočara pričom delove grada kroz koje vas vozi. Cena za vožnju je 80 evra, a u večernjim časovima romantika je skuplja.

Postoje i gondole za siromašne (Traghetto).

Usidrene su na ispustima koji su kao pristaništa, liče na skele, prevoze putnike s jedne na drugu stranu kanala, na mestima gde nema mostova.

Za lokalno stanovništvo karta je 0,70 centi, za turiste dva evra. 

Orijentacija u gradu

Na svim trafikama, u samouslugama i suvenirnicama može se kupiti štampana mapa grada za tri evra. Naravno, najbolja je "Heer" aplikacija na telefonu, koja vas nepogrešivo vodi kroz uske ulice i zidine stare vekovima.

Italijani su se potrudili da obeleže skoro svaku ulicu i pravac kretanja strelicama i tablama koje su postavili na raskršća.

Mada, iskreno, lepo bi bilo izgubiti se u hodnicima istorije ovog grada.

Restorančići, kafeterije, barovi, poslastičarnice rade tokom čitavog dana. Gužva jeste, ali svi stignu na red. U vreme ručka ulicama se šire mirisi začina, pa mi se čini da sam uvek gladna.

Vaporetom u bakaluk

Kako biste posetili ostrva Murano, Burano i druga, bez obzira na to da li ste turista ili meštanin, potrebna vam je karta za vaporeto. Domaći kupuju mesečnu kartu, postoji i ona za jednu vožnju, turistička i porodična. Sve one se kupuju na trafici pored stanice vaporeta, može i preko aplikacije.

Stajališta su obeležena brojem sa preciznom rutom vaporeta. Nije teško snaći se.

Česta su stajališta gde možete vaporetom do ostrva ili ste za kružnu turu po kanalima Venecije.

Ako vam, ne daj bože, pozli, ni to nije problem, postoji vaporeto za medicinsku pomoć, brzi gliser.

I kada ste opkoljeni vodom, stiže pošta i to brza. Poštanski čamci su vam na raspolaganju.

Trg Svetog Marka je kao naš „Zelenjak“ oko četiri po podne, tu staje većina vozila. Ako se ušli u vaporeto sa oznakom 1, znači da ste se odlučili za kružnu turu: Od Velikog kanala do Trga Svetog Marka.

Romantična večera posle 20 časova

Svaki turista koji dođe u Veneciju na izlet, već u 19 ili 20 časova brodićem se vraća na obalu. Misli da je sve video, kupio suvenire, ručao...

Ali za one koji ostaju, posle 20 časova počinje večernji život. Tada se otvaraju restorani za probirljivije goste željne neponovljive večere, tihe muzike, da uživaju u manjim gužvama, 80 odsto turista je otišlo. Čari magičnog grada slažu se s ukusima prave Italije.

Tekst je realizovan u okviru projekta EU „Puls Evrope”.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара