Читај ми!

Šar planina, dragulj rekreativnog turizma

Čist vazduh, veliki broj sunčanih dana u letnjem periodu, obeležene pešačke staze, Šar planinu čine jednim od dragulja za rekretativni turizam. Obiluje i raskošnim livadama, beskrajnim pašnjacima prepunim planinskog cveća i lekovitog bilja.

Početak je avgusta i tradicija je da se na nekoliko dana žitelji Siriničke župe otisnu na vrhove Šar planine. Idu uzanim pešačkim stazama, utvrđenim uz litice. Pet kilometara usponom do cilja.

Na vrhu od preko 2.000 metara još uvek ima ostataka snega. Doduše, samo ostataka jer se i oni polako tope i slivaju u Štrbačko jezero, ili u Livadsko jezero, kako ga Štrpčani zovu. Ovakvih jezera na Šar planini ima dvadesetak i u njima ima vode preko čitave godine.

Na jezero se odlazi na Svetog Iliju gromovnika. Tako su odlučili čobani, na bezbroj bačila koja se do pre koju deceniju postojala na Šar planini.

„Imali su potrebe da se jednom godišnje vide, druže i našli su svoje zajedničko mesto, a to je jezero Livadice“, objašnjava Zvonko Petrović iz Gotovuše.

Živo je na Štrbačkom jezeru. Mladih najviše. Izlazak na jezero njima nije samo zabava i turizam.

„Vera i nada. Da koliko god izađemo ovde, kad god izađemo ovde na ovo jezero, svake godine, i sledeće godine, mi se nadamo da ostajemo i opstajemo ovde na ovim prostorima“, smatra Dejan Stevanović, član Planinarskog kluba „Uspon“.

Za žitelje Siriničke župe okupljanje na jezeru znači da se život nastavlja. Videti se na jezeru šalje poruku da ne napuštate ili zaboravljate svoj kraj.

„Danas sam sa drugaricama došla na tradicionalan obilazak Livadičkog jezera. Inače, završila sam turizam pa je samim tim i želja veća da što bolje upoznam svoju planinu i smatram da je ovo još jedan način da se Srbi očuvaju na ovim prostorima“, navodi Nikoleta Račićević.

I Vidovdan je povod za uspon na šarplaninska jezera. Tada se okupe planinari iz regiona. Međutim, ove godine, policija većini nije dozvolila izlazak na vrhove.

„Bez obzira što je bio pokušaj zabrane policije, jedan broj građana je otišao na jezero, održao tradiciju tako da ništa ne može da nas spreči da posećujemo svoju planinu za koju smo vezani“, naglašava Zvonko Mihajlović iz Štrpca.

A Šar planina obiluje raskošnim livadama, beskrajnim pašnjacima prepunim planinskog cveća i lekovitog bilja. Potocima sa svih strana. Priroda je na Šari u stenama isklesala ljudske obrise.

Boravkom na Šar planini imaćete i blizak susret sa nadaleko čuvenim šarplanincima i pokojim pastirom.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво