Читај ми!

Lavica već četiri dana kritično, operisana, borba za njen život i dalje traje

Mala lavica koja je primljena u četvrtak u lošem stanju, dehidrirana, slaba, mršava, već četvrti dan je kritično i borimo se za njen život, navodi se u saopštenju Zoološkog vrta Palić.

U Zoološkom vrtu Palić navode da su se odmah po prijemu kod iznemogle životinje videli sledeći problemi: loša krvna slika, upale u organizmu, anemija, bila je puna parazita, ispod repa je imala ranu koja je već inficirana i očigledno je trpela bolove. 

„Ona je odmah pregledana (ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi) i primila je veterinarsku terapiju (infuziju, vitamine, različite vrste injekcija za jačanje, protiv bolova i protiv upala). Po reakciji na meso, deluje da nikada ranije nije dobijala meso kao hranu. Posle date terapije, počela je sama da jede, ali deluje da creva i želudac nisu u stanju da vare, tj. prerade hranu i nema stolicu. U ovoj generalno lošoj situaciji može da se desi da i drugi organi otkažu (bubrezi, jetra)“, naveli su iz palićkog zoo-vrta.

Pored svih navedenih problema, rendgenski snimci pokazali su da lavica ima i slomljenu butnu kost na levoj nozi, a na desnoj nozi delimični prelom, pa je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, jutros operisana.

Zbog povreda kostiju, ona će i nakon operacije morati da se drži u što manjem prostoru kako bi mirovala, da bi kosti mogle da joj zarastu. 

„Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje“, naglašavaju u Zoološkom vrtu Palić.

U toj ustanovi zahvaljuju svim ljudima i organizacijama za zaštitu životinja koje im se javljaju, nude pomoć i podršku.

„Najvažnije u ovom trenutku je da se lavica stabilizuje, oporavi, a nakon toga ćemo zajedno sa drugim državnim organima naći najbolje rešenje za nju“, poručuju iz palićkog zoo-vrta.

Kikica, kako su lavici nadenuli ime u vrtu, pronađena je 21. septembra na Čantavirskom putu, na izlasku iz Subotice.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара