уторак, 11.07.2023, 19:30 -> 21:00
Извор: РТС
Ruža – miriše, ukrašava, leči, a može i da se jede
U okolini Sente, Šapca i Kruševca godišnje se proizvede od šest do osam miliona sadnica ruža, 90 odsto za izvoz. U okolini Temerina proizvode se jedinstvene, ne samo u Srbiji već i u svetu, jestive ruže. Obrok od latica ruža i drugog cveća, na našim prostorima je pre nekoliko godina prvi promovisao Novak Đoković.
Tragom mirisa zakoračili smo brzo u najraskošniju poslastičarnicu pod vedrim nebom. Ali da bi ruže iz kolekcije „ukusa ljubavi“ ugledale svetlost dana trebalo je deset godina. Ispitivala su se nutritivna svojstva na oko 200 genotipova ruža, a izabrano je samo šest.
„Otišli smo i korak dalje: napravili smo knjigu recepata i predložili ljudima šta sve oni mogu da naprave sa ružama. Te naše ruže promovisali su vrhunski svetski kuvari. Jedan od njih je Žordi Roka, poznati Španac koji radi u restoranu sa Mišlenovim zvezdicama. Tu je i ruža Theo Clevers, koja je dobila ime po čoveku čiji je sladoled jedne godine bio proglašen za najlepši sladoled na svetu”, navodi Biljana Božanić Tanjga, poljoprivredni inženjer.
Ideja je da svaka ruža, gde god da u svetu nađe dom, zagolica maštu domaćina da se zapita iz koje zemlje dolazi ukusna ruža. Tako je nastala „reka kolekcija“.
„To su sve ruže koje jako bogato cvetaju. Znači bukvalno imate kao neku reku cvetova. I svaka je dobila ime po nekoj reci koja se nalazi u Srbiji. Imamo Drinu, imamo Tisu, Moravu, imamo Dunav, i nadam se da će kraj svake te reke da raste ta ruža", istakla je Biljana.
U nesvakidašnjoj oazi znanja, probali smo slatko i liker od ruža. Zavirili u recepte za puter, smuti i džem od ruža. Ali tu nije kraj, Biljana završava doktorske studije, reč je o svojevrsnom eksperimentu.
Коментари