Читај ми!

WWF: Na Svetski dan divljih vrsta, zamislite kako bi izgledao svet bez prirode

Na ovogodišnji Svetski dan divljih vrsta Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pokreće digitalnu kampanju #WorldWithoutNature (Svet bez prirode) ujedinjuje neke od najpopularnijih svetskih brendova u protestu protiv opustošenosti sveta bez prirode.

Kao deo kampanje, brendovi, organizacije civilnog društva i sportska udruženja širom sveta ukloniće slike prirode sa svojih zaštitnih znakova na veb-sajtovima i digitalnim platformama. Tako će i oni proširiti svest o gubitku prirode i biodiverziteta time što će se publika alarmirati da dobro osmotri dobro poznati logo koji će samo na jedan dan biti bez prepoznatljivih slika divljih životinja i prirode.

Ove godine neki od najpopularnijih svetskih brendova učestvuju u kampanji, kako na svetskom nivou, tako i u našem regionu uključujući i popularnu aplikaciju za učenje jezika Duolingo. Budući da je i glas sportskih udruženja širom sveta sve snažniji protiv klimatskih promena i gubitka prirode, mnogi timovi, poput fudbalskog kluba Aston Vila, nastavljaju taj trend kroz ovu kampanju.

U oktobru 2022. WWF je objavio svoj najnoviji Izveštaj o stanju planete u kome se nalaze zapanjujući podaci o smanjenju populacija divljih vrsta za 69 odsto za manje od pedeset godina. WWF upozorava da kontinuirana prekomerna eksploatacija divljih vrsta i uništavanje njihovih staništa dovodi do gubitka divljih vrsta, koji, kao što vidimo, u velikoj meri utiče na društvene i ekonomske rizike, odnosno na katastrofalne posledice po planetu.

Nakon toga, svet se obavezao da će zaustaviti i preokrenuti gubitak prirode do 2030. u okviru Globalnog dogovora o biodiverzitetu, usvojenog od strane 196 zemalja u decembru 2022. na KOP15 – dogovoru čijem sprovođenju sada WWF insistira kod vlada, poslovnih i finansijskih institucija.

„Želimo da ovogodišnji #WorldWithoutNature učini da građani naše zemlje razmisle dva puta o lepotama prirode koju smo predugo uzimali zdravo za gotovo, a koja nam previše brzo nestaje pred očima. Treba nam da što više ljudi podrži naše napore da zaustavimo i preokrenemo gubitak prirode do 2030. Iz tog razloga smo se obratili brojnim kompanijama da pokažu kako bi izgledao svet bez prirode i veoma smo srećni da su se naši dobro poznati brendovi poput ‘Štark’ bananice, ‘lav’ piva i ‘plazme’ odazvali“, ističe Uroš Delić, menadžer za odnose sa korporacijama u WWF Adriji.

Digitalna kampanja #WorldWithoutNature originalno je potekla iz One minute Briefs, onlajn zajednice kreativaca i dizajnera pod okriljem Banke kreativnosti.

понедељак, 04. децембар 2023.
-2° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво