Читај ми!

Šri Lanka: Potonuli brod izazvao ekološku katastrofu

Tela mrtvih kornjača, delfina i kitova pojavila su se na jednoj obali Šri Lanke, nakon što je zapaljeni brod potonuo i uzrokovao ekološku katastrofu.

Stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine tvrde da je reč o najgoroj vrsti ekološke katastrofe za koju je odgovoran čovek. 

Požar je izbio na teretnom plovilu „Pres perl", registrovanom u Singapuru, koje je transportovalo 1.486 kontejnera, uključujući 25 tona azotne kiseline, zajedno sa ostalim hemikalijama i kozmetikom. 

Brod je potonuo 2. juna dok je spasilački tim pokušavao da ga odvuče dalje od obale.

Kapetan broda pojavio se na sudu u četvrtak, ali još uvek nije optužen za ovaj slučaj, okarakterisan kao najgora ekološka katastrofa.

Toksini oslobođeni sa broda usmrtili su 176 kornjača, 20 delfina i četiri kita, rekla je zamenica pravnog zastupnika Madava Tenakun na uvodnom saslušanju.

Na snimku lokalne televizijske stanice vide se tela mrtvih morskih kornjača i bezbroj plastičnih paleta razbacanih po obali, dok nekoliko dobrovoljaca radi na njihovom uklanjanju.

Vlada je označila 15 osoba - uključujući kapetana Tjutkala Vitalija - za suoptužene u slučaju nanete štete po životnu sredinu.

Kapetan Vitali nije dao komentar kada je napustio sud u četvrtak nakon procesnog saslušanja i nije bio dostupan za dalje komentare. Zabranjeno mu je napuštanje zemlje.

Vlasti su prošle sedmice objavile da su ukinule zabranu ribolova u delovima obale pogođene katastrofom, iako stručnjaci kažu da opasnost za život u vodi i dalje postoji.

понедељак, 04. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво