Читај ми!

Krov sveta - Mont Everest „viši“ je za 86 santimetara

Najviša planina na svetu „porasla“ je za najmanje 86 santimetara od poslednjeg zvaničnog merenja. Mont Everest je po novim merenjima visok 8.848,46 metara.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Katmanduu, predstavnici Kine i Nepala saopštili su novu visinu Mont Everesta. Najviši vrh sveta je,  u poređenju sa ranijim merenjem Nepala, viši za 86 centimetara i četiri centimetra viši u odnosu na prethodnu nadmorsku visinu koju je Mont Everestu pripisivala Kina.

Do sada je službena visina Mont Everesta bila 8.848 metara, a to je rezultat merenja indijskih naučnika pedesetih godina prošlog veka. Podatak je revidiran tokom 2019. i 2020. godine. Rasprava o stvarnoj visini vrha intenzivirana je prethodnih godina jer je 2015. godine tu oblast pogodio zemljotres koji je mogao da utiče na visinu „krova sveta".

Razlika je nastala zbog činjenica da je Kina merila stenovitu osnovu vrha, a ne njen snežni pokrivač koji se sada uzima u obzir.

Nepal je započeo studiju o visini Mont Everesta, posle informacija koje su nagovestile da se pokreću tektonske ploče, posle snažnog zemljotresa 2015. godine i da taj proces može da utiče na visinu krova sveta.

Službena visina Mont Everesta je 8.848. metara i taj broj su koristili kartografi do kasnih devedesetih, uprkos sukobljenim istraživanjima, uključujući čak i 1987. godinu kada su italijanski stručnjaci označili visinu od 8.872 metra, dok su Amerikanci izračunali da je reč 8.850 metara.

Kineski predsednik istakao je da su se Kina i Nepal obavezale na zajedničku zaštitu Mont Everesta i okoline, kao i na zajedničku saradnju u istraživanjima.

Tako je 2017. godine britanski planinar izvestio da se srušila jedna strana planine koja je bila opisana kao poslednja glavna prepreka na glavnoj ruti do vrha, što je još opasnije za planinare.

Nova izmerena visina Mont Everesta izmerena je korišćenjem globalnih navigacionih satelitskih sistema radarima za snimanje pod površinom, skenerima, antenama i drugom opremom.

To je prvi put da se visina planine meri sa vrha, jer se do sada visina merila tradicionalnim trigonometrijskim metodama.

Za Nepal je ovo merenje bilo pitanje nacionalnog ponosa, jer se zemlja do sada oslanjala na merenja stručnjaka iz inostranstva.

Mont Everest je 1953. godine prvi put osvojio Novozelanđanin Edmund Hilari u pratnji Šerpasa Tenzinga Norgaja.

уторак, 25. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару