Istražuju ga više od veka, zvali su ga „Izgubljeni grad"... Justinijana Prima i dalje krije velike misterije

Arheološki lokalitet Caričin grad u naredne tri godine trebalo bi da se nađe na Uneskovoj listi. U međuvremenu lokalitet je ograđen, gradi se centar za posetioce i infrastruktura, ali se radi i na promociji grada koji je Justinijan Prvi izgradio u 6. veku.

Zvali su ga – Izgubljeni grad u podnožju Radan planine. Arheolozi ga istražuju duže od 110 godina, ali je Caričin grad i dalje velika tajna.

Akropolj, neprevaziđeni mozaici, crkve, kupole, sistem vodosnabdevanja... Sve to nije bilo dovoljno da Justinijana prima dobije značajnije mesto na turističkoj i arheološkoj mapi Srbije.

S namerom da to promeni, istoričar Veroljub Trajković, priču o rodnom mestu jednog od najznačajnijih vizantijskih careva koji je izgradio i Aja Sofiju, sročio je na više od 400 strana.

„Prvi put imamo jednu studiju koja daje prikaz na srpskom jeziku dosadašnjih istraživanja i svako će naći ono što ga zanima, počev od istorije grada do njenih spomenika”, rekao je dr Vujadin Ivanišević, arheolog.

„Nije dovoljno samo videti ovaj prostor poneti fotografije uporediti sa tri-de prezentacijom nego sada treba krenuti sa onim gde ćemo više privući te turističke potencijale”, kaže Veroljub Trajković istoričar, autor knjige.

Caričin grad je decenijama bio sakriven u korovu, ali se poslednjih godina slika menja – lokalitet je ograđen, centar za posetioce „Teodora” trebalo bi da bude završen do kraja marta.

„Loš makreting je do sada imao ovaj grad koji je toliko značajan ne samo za opštinu Lebane, Jablanički okrug i Srbiju, nego uopšte vrlo specifičan grad koji je ostao autentičan i koji je vrlo privlačan za dalja proučavanja”, kaže Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Obnova Caričinog grada predstavlja i buđenje celog područja, a izgradnja puta preko Radan planine povezaće Caričin grad, Đavolju varoš, Pločnik i četiri banje.

„Ova monografija pruža jedan izvrstan pregled dosadašnjih istraživanja, od prvih istraživanja od 1912 do 1922. godine. Punih 110 godina ona prikazuje rad koji su arheolozi do sada i drugi poslanici pogotovo na konzervaciji sproveli na Caričinom gradu. Ona će biti značajna za našu publiku jer su dosadašnji radovi do sada bili objavljivani na francuskom i engleskom jeziku. Prvi put imamo jednu studiju koja daje prikaz na srpskom jeziku dosadašnjih istraživanja i svako će naći ono što ga zanima, počev od istorije grada do njenih spomenika.

Ona je uglavnom namenjena široj publici koja prvi put može da pristupi građi sa Caričinog grada budući da je autor radio na originalnim dokumentima i da je prikazao brojne fotografije samih spomenika, posebno koje su važne za razumevanje arhitekture tog doba i nalaza koji dokumentuje svakodnevni život građana”, ispričao je arheolog dr Vujadin Ivanišević.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије