Trojici naučnika Nobelova nagrada za hemiju za otkriće i sintezu kvantnih tačaka

Švedska kraljevska akademija nauka dodelila je Nobelovu nagradu za hemiju za 2023. godinu Mungiju Bavendi, Luju Brusu i Alekseju Jekimovu, za otkriće i sintezu kvantnih tačaka.

Nakon zbrke oko preuranjenog objavljivanja dobitnika Nobelove nagrade za hemiju za 2023. godinu, potvrda o laureatima stigla je tačno kao što je i planirano i najavljeno – na konferenciji za medije koja je počela u 11.45 po centralnoevropskom vremenu.

Dobitnici prestižnog priznanja su Mungi Bavenda, Luj Brus i Aleksej Jekimov, naučnici koji rade u Sjedinjenim Američkim Državama, za otkriće i sintezu kvantnih tačaka.

„Nobelova nagrada za hemiju 2023. nagrađuje otkriće i razvoj kvantnih tačaka, nanočestica koje su toliko male da njihova veličina određuje njihova svojstva“, navodi se u mejlu Švedske kraljevske akademije.

Nanočestice i kvantne tačke se koriste u LED svetlima i TV ekranima, a mogu se koristiti i za vođenje hirurga prilikom uklanjanja tkiva raka, između ostalog, navodi se u saopštenju Akademije.

Istraživači su prvenstveno koristili kvantne tačke za stvaranje obojene svetlosti. Oni veruju da u budućnosti kvantne tačke mogu doprineti fleksibilnoj elektronici, minijaturnim senzorima, tanjim solarnim ćelijama i možda šifrovanoj kvantnoj komunikaciji.

Bavendi je profesor na Tehnološkom institutu u Masačusetsu, Brus je profesor emeritus na Univerzitetu Kolumbija, a Jekimov radi za kompaniju „Nanokristals tehnolodži“.

Nagradu staru više od jednog veka dodeljuje Švedska kraljevska akademija nauka i vredna je 11 miliona švedskih kruna (990.019 dolara).

Nagrada u oblasti književnosti biće dodeljena 5. oktobra, Nobelova nagrada za mir 6. oktobra, a za ekonomske nauke 9. oktobra 2023godine.

недеља, 03. март 2024.
7° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво