Otkrivena nova kategorija planeta koje prkose fizici

Planetarni objekti veličine Jupitera, koji prkose fizičkim zakonima i uobičajenoj definiciji planeta, otkriveni su kako slobodno lebde u maglini Orion.

Desetine objekata veličine planeta otkrivenih u maglini Orion mogli bi da promene kategorizaciju u astronomiji.

Slobodno lebdeći objekti, nazvani binarni objekti Jupiterove mase ili „džambosi“, pojavljuju se na snimcima koje je napravio teleskop „Džejms Veb“. Objekti su premali da bi bili zvezde, ali se ne uklapaju ni u definiciju planete jer ne kruže oko neke zvezde.

Otkriće se takođe kosi sa postojećim teorijama formiranja zvezda i planeta, po kojem ne bi trebalo da je moguće da se objekti veličine Jupitera formiraju kroz proces tokom kojeg se uobičajeno rađaju zvezde u maglinama – ogromnim oblacima prašine i gasa.

Savetnik pri Evropskoj agenciji za istraživanje svemira prof. Mark Makofrin rekao je da su se na detaljno posmatranje „Vebom“ odlučili nakon što su teleskopi na Zemlji uočili postojanje misteriozne klase objekata.

„Posmatrali smo ove veoma male objekte i pronašli neke mase Jupitera, čak i upola manje, koji slobodno lebde bez zvezde. Po fizici ne možete ni da napravite tako male objekte. Hteli smo da vidimo da li možemo da ‘slomimo’ fiziku. Mislim da jesmo, i to je dobra stvar“, istakao je Makofrin.

Veliki gasni objekti su, čini se, po svom sastavu planete, na osnovu analiza koje su pokazale prisustvo pare i metana u atmosferama. Ali tehnički nisu planete. Naučnici su se složili da ih imenuju binarnim objektima Jupiterove mase, jer od stotina koliko su identifikovali mnogi su došli u parovima.

„Džambosi“ su oko milion godina stari, što znači da su po astronomskim merilima „bebe“, sa paklenim temperaturama od oko 1.000 stepeni Celzijusa. Bez zvezde u svojoj blizini, međutim, brzo će se ohladiti i nakratko će imati temperaturu u rasponu pogodnom da budu naseljive. Nakon toga će postati izuzetno hladne.

Poput ostalih gasnih džinova na svojoj površini neće moći da imaju tečnu vodu, čak ni tokom kratkog perioda kada će imati umerene temperature, što znači da nisu dobri kandidati za nastanak života na njima.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара