Читај ми!

Arheolozi pronašli grobnicu sveštenika staru 3.000 godina

U severnom Peruu, arheolozi su otkrili grobnicu staru tri hiljade godina za koju veruju da bi mogla biti mesto gde je sahranjen verski vođa od velikog značaja.

Nazvan „Sveštenik Pakopampe“, što se odnosi na planinsku arheološku zonu u kojoj je pronađena grobnica, sveštenik je sahranjen ispod šest slojeva pepela pomešanog sa crnom zemljom.

„Ostaci su pronađeni sa ukrašenim keramičkim posudama i pečatima koji ukazuju na drevni ritual sahranjivanja tela onih koji su pripadali društvenoj eliti“, navodi se u saopštenju peruanskog Ministarstva kulture.

Dva pečata su takođe pronađena duž gornjih ivica grobnice, jedan sa antropomorfnim licem a drugi sa likom jaguara.

Vođa projekta Iuji Seki rekao je da je relativno prostrana veličina grobnice od skoro dva metra u prečniku i jedan metar duboka „veoma neobična“, kao i položaj tela koje je ležalo licem okrenutim ka zemlji, dok su mu stopala bila ukrštena.

Telo je takođe pronađeno sa jednom kosti oblikovanom u tupu, veliku iglu koju su Indijanci iz Anda koristili za držanje ogrtača i ponča, a koji su se koristili za držanje pokrivača za žene, dodao je Seki i naglasio da su detalji iz grobnice, kao i simboli – veoma specifični i neobični.

Projekat na iskopavanju na ovom području aktivan je od 2005. godine. U resornom ministarstvu su objasnili da slojevi stena oko grobnice, ukazuju na to da je sveštenik sahranjen verovatno oko 1200. godine pre nove ere. To je mnogo pre nego što su sahranjena tela u grobnicama koje su pronađene 2009. i 2015, i koja su dobila imena Gospođa iz Pakopampe i Sveštenik Jaguar iz Pakopampe.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара