Читај ми!

Nekad je dan na Zemlji trajao 19 sati, a svake godine je sve duži

Postojalo je vreme u Zemljinoj turbulentnoj prošlosti kada se sve naizgled zaustavilo. Tektonska kretanja i potresi su se stišali, geohemijski procesi usporili, a evolucija života u njegovim najednostavnijim oblicima nije previše napredovala.

Novo istraživanje o „dosadnoj milijardi“, periodu naše planete tokom kog se ništa posebno nije desilo, zaključilo je da je Zemlja tada bila u stanju stabilne i stalne rotacije i da se oko svoje ose okretala za samo 19 časova.

Stabilna rotacija značila je da se tokom tih milijardu godina dan nije produžavao, a da je to stanje bilo rezultat delikatne ravnoteže suprotstavljenih sila u dalekoj prošlosti Zemlje.

U to vreme, Mesec se nalazio mnogo bliže Zemlji, ali na konstantnoj razdaljini, ne udaljavajući se iz Zemljinog gravitacionog zagrljaja kao danas.

„Tokom vremena, Mesec je 'ukrao' Zemljinu rotacionu energiju i odaljio se od Zemlje“, pišu Ros Mičel iz Kineske akademije nauka i Uve Kiršer sa australijskog Univerziteta Kartin.

Kao rezultat Mesečevog „bežanja“, Zemljina rotacija se usporava i naši dani se produžavaju, iako ljudi ne mogu da primete ta sitna produžavanja 24-časovne rotacije.

Više ranijih istraživanja se bavilo time kako se dani postepeno produžavaju – svake godine 0,000015 sekundi.

Većina sprovedenih modela Zemljine rotacije procenjuje da se dužina dana postepeno povećavala tokom prethodnih tri do četiri milijarde godina.

петак, 08. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара