Читај ми!

Kako da znate u kakvog „ljubimca" raste vaše štene

Nova studija pokazuje da način na koji odgajate svog psa utiče na to u kakvog će „ljubimca izrasti“. Vlasnik koji pažljivo reaguje na ponašanje psa i njegove potrebe, ima veće šanse da izgradi društvenog, sigurnijeg i pametnijeg psa.

Poznato je da stilovi i izbori vaspitavanja utiču na način na koji se deca razvijaju i rastu. Istraživači sada otkrivaju više o donekle sličnom odnosu između vlasnika i njihovih ljubimaca.

Istraživači su okupili 48 vlasnika pasa i njihovih kućnih ljubimaca, tražeći od njih da popune anketu o načinu čuvanja i vaspitavanja kućnih ljubimaca pre nego što su svi potom učestvovali u tri testa ponašanja u laboratoriji, kako bi se procenili privrženost i interakcija između pasa i njihovih vlasnika. 

„Otkrili smo da stil hajenja kućnih ljubimaca predviđa obrasce ponašanja i spoznaje pasa u budućnosti", kaže bihejviorista Monik Udel sa Univerziteta Oregon Stejt. 

„Ovo je važan nalaz jer sugeriše da će vlasnici pasa koji odvoje vreme da razumeju i zadovolje potrebe svog psa verovatnije završiti sa sigurnim, otpornim psima", dodala je. 

Na osnovu inicijalnih anketa, istraživači su vlasnike pasa podelili u tri kategorije, slične kategorijama koje se koriste u istraživanju roditeljstva kod ljudi: autoritativni (visoka očekivanja, visok nivo odgovora), autoritarni (visoka očekivanja, nizak nivo odgovora) i permisivni (niska očekivanja, visok nivo odgovora kod psa).

Tri testa ponašanja pokrivala su privrženost (kako je pas reagovao na svog vlasnika tokom bliskih interakcija), društvenost (kako je pas reagovao kada su stranac i njegov vlasnik zamenili mesta i rešavanje problema (izazivanje psa da reši zadatak - sa ili bez ohrabrenja od vlasnika - dobije poslasticu).

Sličnost sa vaspitavanjem dece 

Sve u svemu, psi sa autoritativnim vlasnicima imali su najveću stopu privrženosti i bili su veoma društveni i osetljivi na dešavanja u okolini, u poređenju sa psima sa autoritarnim ali „dopustljivim" vlasnicima. Štaviše, jedini psi koji su rešili kompletan zadatak došli su iz grupe autoritativnih vlasnika.

Studija se na neki način poklapa sa prethodnim istraživanjima roditelja i dece; konkretno - deca sa autoritativnim roditeljima imaju veću verovatnoću da pokažu sigurnu privrženost, a smatra se da je to zbog dosledne, pouzdane podrške koju dobijaju.

„Ovo istraživanje pokazuje da veza kućnog ljubimca, psa i čoveka, može biti funkcionalno i emocionalno slična vezi između ljudskog roditelja i njihovog deteta", kaže bihejvioralni naučnik Loren Brubejker sa Univerziteta Oregon Stejt.

„Potrebno je više istraživanja u ovoj oblasti, posebno ponavljanja sa većim uzorcima i među različitim populacijama i kulturama", pišu istraživači u objavljenom radu.

„Međutim, naši nalazi sugerišu da je u uzorkovanoj populaciji već postojeći kvalitet odnosa pas-vlasnik služio kao značajan prediktor ponašanja psa u budućnosti u sva tri navedenadomena", dodaje se u radu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Animal Cognition.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије