Читај ми!

Reksov rođak ostavio stope stare 113 miliona godina u presahloj reci u Teksasu

U presušenoj reci u Teksasu pronađeni su otisci stopala dinosaurusa stari 113 miliona godina. Otisci su se pojavili u rečnom koritu, zbog sušnog perioda.

Otisci dinosaurusa akrokantosaurusa, nisu viđeni više od 20 godina.⁠ ⁠Akrokantosaurus je bio visok oko 4,5 metara i težak oko 6.350 kilograma, a smatra se pretkom Tiranosaurusa reksa.⁠ 

„Suša u Teksasu potpuno je isušila reku koja teče kroz državni park Dolina dinosaurusa, otkrivajući tragove džinovskih reptila koji su živeli pre oko 113 miliona godina. Otisak stopala dinosaurusa ima tri prsta. Akrokantosaurus je živeo nešto posle perioda jure, u kasnom periodu krede", naveli su zvaničnici.

„Suvo vreme učinilo je tragove vidljivim. Usled prevelikih suša tokom leta, reka je potpuno presušila na većini lokacija, što je omogućilo da se ovde u parku otkrije još tragova. U normalnim vremenskim uslovima, tragovi su pod vodom ispunjeni sedimentima", istakla je Stefani Salinas Garsija iz Odeljenja za parkove i divlje životinje Teksasa.

Državni park „Dolina dinosaurusa" se nalazi u unutrašnjosti jugozapadno od grada Dalasa.

„Tragove će uskoro ponovo zatrpati kiša i reka, Državni park će nastaviti da štiti ove 113 miliona godina stare stope, ne samo za sadašnje, već i za buduće generacije", zaključila je Salinas Garsija.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво