Читај ми!

„Posao za sve“ – projektna saradnja koja razvija veštine važne za 21. vek

„Posao za sve“ (Business for All) je Erasmus+ međunarodni projekat koji nastavnici i učenici Srednje turističke škole razvijaju sa stručnim školama i gimnazijama iz Italije, Španije, Mađarske, Litvanije i Turske.

Svi učenici sanjaju o uspešnoj karijeri, a školsko obrazovanje ima fundamentalnu ulogu u pružanju pravih znanja i veština za ulazak na tržište rada. Za to je potrebno znanje stranih jezika i razvijanje komunikacijskih i preduzetničkih veština.

Tokom dvogodišnjeg trajanja projekta, učenici, mladi evropljani deluju u međunarodnom okruženju, gde stiču znanje i razumevanje kako nacionalnih tako i međunarodnih uslova za poslovanje i preduzetništvo.

U međunarodnoj projektnoj saradnji razvijaju se važne veštine za 21. vek, a to su znanje engleskog jezika, IKT veština i znanje i veštine za poslovni uspeh, za razvoj poslovne ideje, kako bi kreirali posao za sebe i druge.

Projektni zadaci zemalja učesnica bili su „Prvi koraci poslovnog plana“ za Italiju, „Poslovni operativni plan“ za Španiju, „Kako napraviti veb stranicu“ za Mađarsku, „Kako pokrenuti e-trgovin“ za Srbiju, „Kako promovisati svoju kompaniju“ za Litvaniju i „Kako funkcioniše SEO (Search Engine Optimization)“ za Tursku.

Projekat učesnicima nudi priliku za kreativne aktivnosti, radionice i sastanke sa institucijama, posetama kompanijama u kojima se razvija interkulturalna svest o različitostima, ali i sličnostima evropskih zemalja u kreativnom i radnom okruženju.

„Učenici rade u međunarodnim timovima i podstaknuti su da budu kreativni, da kritički razmišljaju, da koriste IKT i veb alate, najnovije aplikacije i ostalo“, kaže koordinatorka projekta Sanja Todosijević.

Projekat poboljšava praktičnu sposobnost osnivanja kompanija i podstiče na kreativno i ambiciozno razmišljanje. Neki od materijalnih rezultata će biti digitalna brošura, rečnik poslovnih reči na engleskom jeziku, koja će pomoći nastavnicima i učenicima u kreiranju poslovnih ideja.

„Sve informacije biće dostupne na veb lokaciji projekta, slike i komentari o projektu biće objavljeni na Fejsbuku i Instagramu, a rezultati će biti objavljeni na E-tviningu, Erasmus+ platformi“, pojašnjava koordinatorka projekta Sanja.

U novembru 2021. godine, koordinatorka projekta Sanja Todosijević, Dragana Josipović, profesorka ekonomske grupe predmeta i učenici četvrte godine turističko-hotelijerskog smera - Dora Souli, Sofija Graovac, Tara Andrić, Darija Luković, putovali su u okviru studijskog putovanja u partnersku zemlju Italiju, u Kataniju.

„Na osnovu projektnog plana poseta Prvi koraci u razvoju poslovne ideje (First Steps of Business Idea ) koja je uključivala (LTT Learning, Teaching and Training) aktivnosti, prezentovano je 18 poslovnih ideja, koje su proteklih godinu dana osmišljavali svi međunarodni timovi, učesnici projekta“, objašnjava Sanja.

Nakon predavanja profesora sa fakulteta „Presentation business plan-University of Catania“ na temu „How to develop and sustain business“ učenici su razvijali prezentaciju poslovnih ideja. 

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво