Читај ми!

Pogledajte u nebo - Jupiter i Venera „se dodiruju"

U retkom nebeskom spektaklu, ovog vikenda, Jupiter i Venera, dve najsjajnije planete Sunčevog sistema, izgledaće kao da se dodiruju.

Погледајте у небо - Јупитер и Венера „се додирују" Погледајте у небо - Јупитер и Венера „се додирују"

Iako će u stvarnosti biti udaljeni milionima kilometara, za posmatrače zvezda na Zemlji će se činiti da su dovoljno blizu, toliko da je dovoljno da se skoro sudare u pojavi poznatoj kao planetarnoa konjunkcija, koja se dešava jednom godišnje.

Međutim, ove godine će Jupiter i Venera izgledati mnogo bliže jedno drugom nego inače i trebalo bi da budu vidljivi ne samo dvogledom već i golim okom.

Ako događaj propustite, moraćete da sačekate još 17 godina na reprizu „ovakve bliskosti".

Pored najavljene izvanredne planetarne konjunkcije, i Saturn i Mars će takođe izgledati kao da su „u pravoj liniji" sa Jupiterom i Venerom. 

Bred Taker, astrofizičar sa Australijskog nacionalnog univerziteta, rekao je da su se planete približavale u poslednjih nekoliko nedelja.

„Iako se Venera i Jupiter približavaju jedan drugom svakih nekoliko godina, ovog puta u igri su i Mars i Saturn, što je prilično retko", rekao je Taker.

Uprkos onome što će nam se činiti da gledamo (velika bliskost) planete će zapravo biti udaljene oko 700 kilometara.

Pojava na nebu postala je vidljiva još ujutru 30. aprila, ali će i dalje će biti vidljiva u nedelju i u danima koji slede dok se planete ponovo „ne razmaknu".

Posmatrači u Sidneju, u Australiji, imaće jasan pogled na par planeta 1. maja.

„Planete će se razlikovati po svojoj svetlosti", rekla je za Bi-Bi-Si Njuz glavni posmatrač zvezda u Društvu za popularnu astronomiju, profesor Lusi Grin.

„Venera je svetlija od Jupitera, tako da će izgledati zaslepljujuće sjajno kada je vidite. Jupiter će biti malo slabiji, oko jedne šestine sjaja Venere", objasnila je.

Venera, Jupiter, Merkur i Mars okupili su se na istočnom nebu u formaciji koja se verovatno neće ponovo videti do 2040. godine, poslednji put 13. maja 2011. godine.

среда, 19. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије