Читај ми!

Na Galapagosu otkrivena džinovska vrsta kornjače nepoznata nauci

Nova vrsta džinovske kornjače otkrivena je na Galapagosu. DNK testiranjem životinja utvrđeno je da nađeni primerci još nisu registrovani kao stanovnici ostrva, saopštilo je ekvadorsko ministarstvo životne sredine.

Istraživači su uporedili genetski materijal kornjača koje trenutno žive na San Kristobalu sa kostima i školjkama pronađenim 1906. godine u pećinama i planinskim predelima ostrva. Utvrđeno je da se genetski materijali vrsta razlikuju. 

Naučnici koji su istraživali ovo područje tokom 20. veka nikada nisu stigli do ravnica koje se nalaze severoistočno od ostrva, a nastanjene su kornjačama. Na tom prostoru živi oko 8.000 kornjača.

„Vrsta džinovske kornjače koja naseljava ostrvo San Kristobal, nauci poznata kao Chelonoidis chathamensis, genetski se poklapa sa različitim vrstama kornjača", navedeno je iz ministarstva za životnu sredinu Ekvadora. 

Smatralo se da je vrsta Chelonoidis chathamensis, izumrla, a da je ostrvo Galapagos bilo dom dve različite vrste kornjača, koje su živele u ravnici i na visoravnima.

Galapagoska ostrva u Pacifiku, nalaze se oko 1.000 kilometara od Ekvadora. Zaštićena su područja koja naseljavaju različite vrste divljih životinja, a dom su jedinstvene flore i faune.

Arhipelag je postao poznat po zapažanjima britanskog geologa i prirodnjaka Čarlsa Darvina i njegovom proučavanju evolucije Galapagosa.

Na Galapagoskim ostrvima živelo je 15 vrsta džinovskih kornjača, od kojih su tri izumrle pre nekoliko vekova, prema tvrdnjama Nacionalnog parka Galapagos.

Tokom 2019. godine primerak Chelonoidis phantastica, pronađen je na ostrvu Fernandina, a smatralo se da je vrsta izumrla.

Studija istraživača sa Univerziteta Njukasl u Britaniji, Jejla u Sjedinjenim Državama, američke nevladine organizacije Galapagos i drugih institucija objavljena je u naučnom časopisu Heredity.

Istraživači će nastaviti sa proučavanjem DNK iz kostiju i oklopa kornjača koje žive u San Kristobalu.

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно