Читај ми!

Kako se nekada davno mamurluk lečio - kamenjem

Kisela čorbica ili sok od paradajza možda su danas popularni među lekovima za mamurluk, ali arheolozi u Izraelu su otkrili potpuno drugačije rešenje iz prošlosti - prsten od zlata i ljubičastog ametista.

Prsten je iskopan u gradu Javne, a nakit sa vrednim kamenom je otkriven na mestu najveće poznate vinarije iz vizantijskog doba, prema Izraelskoj Upravi za antikvitete.

U saopštenju za štampu, arheolozi su naveli da je prsten davno nošen, jer su ljudi verovali da ovaj kamen može da spreči štetne posledice konzumiranja previše alkohola.

„Mnoga povoljna dejstva su vezana za ametist, pa i ono koje se odnosi na otklon mamurluka", rekao je arheolog Amir Golani.

Prsten je pronađen na samo 150 metara udaljenosti od ostataka skladišta u kojem su pronađene amfore za čuvanje vina.

Mesto iskopavanja je datirano okvirno u 7. vek, kada nastupa kraj vizantijske ere i počinje rani islamski periodi, mada zvaničnici smatraju da bi prsten mogao biti još stariji.

„Zlatno prstenje ukrašeno ametistom bilo je poznato i moderno u društvu Starog Rima a moguće je da je konkretno ovaj prsten, koji je najnoviji među pronađenima, pripadao nekom od predstavnika elite koja je živela u gradu još u 3. veku nove ere", navodi se u saopštenju za javnost.

Prsten je težak 5,11 grama, a nosili su ih podjednako i muškarci i žene.

Eli Hadad, vođa iskopavanja, rekla je da je predmet možda „pripadao vlasniku veličanstvenog (vinarskog) skladišta, poslovođi" ili pak nekom „nesrećnom posetiocu, koji je izgubio svoj skupoceni prsten".

„Da li je osoba koja je nosila prsten želela da izbegne posledice ispijanja velikih količina vina - verovatno nikada nećemo saznati", rekla je Hadad.

Ametist nije jedini drevni lek za mamurluk koji je zaboravljen.

Godine 2015. otkriven je starogrčki lek koji je opisan na papirusu starom 1.900 godina, ki oji je preporučivao nošenje ogrlice od lovorovog lišća kao „leka od glavobolje zbog pijančenja", navodi Lajv sajens.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво