Читај ми!

Agresivne, stidljive, snalažljive, proračunate… I veverice imaju ličnost

Veverice imaju osobine ličnosti slične čoveku, tvrdi se u novoj studiji Kalifornijskog univerziteta u Dejvisu, za koju se navodi da je prvi naučni rad koji je dokumentovao „ličnost” tih životinja.

Агресивне, стидљиве, сналажљиве, прорачунате… И веверице имају личност Агресивне, стидљиве, сналажљиве, прорачунате… И веверице имају личност

Svako ko je posmatrao veverice kako skupljaju i lupaju orahe ili lešnike mogao je da pretpostavi da su društvene i snalažljive životinje. Sada su istraživači životinja u Kaliforniji otkrili osobine ličnosti nalik ljudskim, i to baš kod veverica.

Studija je objavljena ovog meseca u časopisu Animal Behavior, a njeni autori tvrde da je to prvi istraživački rad koji je analizirao „ličnosti veverica" koje žive u zapadnom delu SAD i Kanadi.

Istraživanje je uključivalo niz naučnih testova na glodarima, kao što je posmatranje toga kako reaguju na sliku u ogledalu, ali i fizičko približavanje vevericama u divljini.

Podaci prikupljeni tokom trogodišnjeg perioda doveli su analitičare do zaključka da su smelije i aktivnije veverice pokrivale više terena i da su bile uspešnije u prikupljanju hrane nego one „stidljivije", manje aktivne.

Agresivnije veverice imale su i veći pristup predmetima, npr. kamenju, kojima mogu da se brane od predatora, otkrila je studija.

„Činjenica da veverice imaju ličnost možda ne izgleda iznenađujuće", navodi se u uvodu u studiju na veb-stranici Univerziteta u Dejvisu.

„Ali naučno područje istraživanja ličnost životinja relativno je mlado, kao i tvrdnje o uzročno-posledičnim vezama", navode istraživači.

Na primer, hrabrije, agresivnije veverice mogu da pronađu više hrane ili da brane veću teritoriju, međutim, njihovo rizično ponašanje može ih učiniti i ranjivijima i izloženijima rizicima.

Kampus Univerziteta u Dejvisu, dom je velikog broja običnih veverica koje se često viđaju na drveću, a tu su i druge vrste životinja.

Vodeći autor nove studije Džeklin Alajperti i njene kolege istraživači, koristili su i ovakvo okruženje za prikupljanje podataka, a inače se broj studija o ponašanju veverica stalno uvećava.

„Linija proračunatosti kod ličnosti životinje može biti posebno važno otkriće kada se predviđaju odgovori divljih životinja na nove uslove, poput promena ili uništavanja staništa usled ljudskih aktivnosti", rekla je Alajperti.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво