Читај ми!

Zvanično otvorena Međunarodna godina pećina i krasa

Međunarodna godina pećina i krasa danas je zvanično otvorena virtuelno (onlajn). Prvobitno je bilo planirano da ceremonija otvaranja bude održana u sedištu Uneska u Parizu, ali će se to desiti kasnije tokom godine, nakon okončanja pandemije.

Međunarodna godina pećina i krasa (International Year of Caves and Karst – IYCK) jeste svetski neprofitni projekat čiji je cilj obrazovanje javnosti o veoma značajnim i široko rasprostranjenim prirodnim bogatstvima i resursima.

https://www.youtube.com/channel/UCzSiErLj5x6viNbvAdehDvA  link je na kojem možete ispratiti događaj.

Kraški tereni zauzimaju oko 20 odsto kopnene površine naše planete. Nazivaju se još i krš ili karst, a poznati su po tome što se u njima često nalaze pećine i druge prirodne lepote.

Nažalost, retko se pominje njihov višestruko pozitivni značaj za ljudsko društvo.

Kraški tereni i pećine pružaju: pijaću vodu za oko 10 odsto stanovništva; na svetskom nivou desetine milijardi dolara od turizma – neprocenjivo značajne objekte kulturnog nasleđa; stanište za slepe miševe, koji se hrane komarcima, a doprinose procesu proizvodnje oko 450 vrsta hrane, lekova i industrijskih proizvoda; jedinstvena naučna saznanja o klimatskim promenama, mineralnim resursima, poljoprivredi, pa čak i o potrazi za živim bićima na drugim planetama.

Pećine i kras su veoma ranjivi i osetljivi na zagađenja, preterano korišćenje, uništavanje i pogrešno upravljanje. Ljudi ih nedovoljno poznaju zato što su često sakriveni od pogleda – bilo u divljini, bilo u podzemlju.

Organizator je Međunarodna speleološka unija (UIS), međunarodna organizacija za istraživanje, proučavanje i zaštitu pećina i krasa, koja ima 55 država članica.

Više od 100 nacionalnih i međunarodnih organizacija učestvuju kao partneri u ovom projektu koji će pružiti edukativne, ali i zabavne sadržaje sa ciljem podizanja globalne svesti o pećinama i krasu. Otvaranje će biti snimljeno – za sve one koji nisu u mogućnosti da ga direktno prate.

Lista događaja na kojima će tokom cele 2021. godine biti promovisana ideja može da se vidi na adresi http://iyck2021.org/index.php/events/

Obeležavanje Međunarodne godine pećine i krasa podržavaju i Geografski institut „Jovan Cvijić“ SANU, Centar za hidrogeologiju karsta pri Rudarsko-geološkom fakultetu, Savez speleoloških organizacija Srbije i druga speleološka udruženja i klubovi.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво