Vreme: poslednja velika nerešena misterija savremene nauke

Šta je vreme u modernoj nauci? Kako ga shvataju današnji fizičari a kako filozofi? Da li je vreme samo psihološka iluzija? Šta je vreme za vas? Ovo su neka od pitanja o kojima će se diskutovati u četvrtak, 18. oktobra, u 19 sati, u Velikoj sali SKC-a, na tribini Instituta za fiziku „Ko su gospodari vremena?”

Svako od nas se (i previše često) suočava sa brzinom protoka vremena. Najčešće nam nedostaje još malo da bismo završili neki posao, naučili lekciju, imali vremena za rekreaciju, prijatelje, prirodu... Dakle, vreme koje teče nije nam strano. Međutim, šta je zapravo vreme i kako naučnici gledaju na njega?

Isak Njutn samouvereno zaključuje da postoji apsolutno „istinsko vreme" koje neumorno kuca širom svemira i koje uopšte ne može da stane ‒ što najviše liči na doživljaj koji imamo o vremenu. Ako bi se univerzum sasvim zaledio, ostao bez kretanja, vreme bi nastavilo da kuca u Njutnovoj viziji. Sa teorijom relativnosti, međutim, Ajnštajn pokazuje da naš doživljaj vremena nije ispravan i da nema jednog „sada" nego da ih ima više, kao i da su prostor i vreme neodvojivi. I zavise od posmatrača.

Intrigantni italijanski fizičar i pisac Karlo Roveli je autor svetskog bestselera The Order of Time. Reč je o naučno-popularnoj knjizi koja doslovno iz dana u dan osvaja stotine hiljada novih čitalaca i koja je temu vremena izvukla na svetlost i predstavila kao ‒ najveću misteriju modernih nauka, rekao je Slobodan Bubnjević, kourednik inicijative Nauka kroz priče.

Svoje stavove predstaviće publici dr Aleksandar Bogojević, fizičar, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, dr Miloš Arsenijević, filozof i autor više knjiga o vremenu (Filozofski fakultet u Beogradu), dr Sofija Stefanović, arheolog i dobitnica prvog ERC granta u Srbiji (Institut Biosens u Novom Sadu), dr Oliver Tošković, psiholog iz Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju u Beogradu.

„Naši gosti će na obnovljenoj, gotovo istorijskoj, oktobarskoj tribini razgovarati o najvećoj misteriji modernih nauka. Naime, nova knjiga uglednog italijanskog fizičara Karla Rovelija (The Order of Time) izaziva pažnju čitalaca širom sveta, a autor već nosi nadimak 'novi Hoking'. Kroz zanimljiva razmišljanja o vremenu, Roveli otkriva zapostavljenu tajnu ‒ da je vreme poslednja velika nerešena misterija savremene nauke", dodao je naš sagovornik.

Kratka istorija naučnih tribina u Beogradu

Sve je počelo pre deset godina, kada je beogradski nedeljnik Vreme u Medija centru organizovao seriju naučno-popularnih tribina. Uz jubilej Čarlsa Darvina, Biološki fakultet je 2009. godine na isti način popularizovao teoriju evolucije. Dve godine kasnije, Institut za fiziku u Beogradu organizuje sličnu seriju tribina kao prateći program izložbe povodom godišnjice Instituta ‒ taj program će se pretvoriti u javni diskusioni forum o temama iz raznih oblasti nauke. Festival nauke doneo je revoluciju u popularizaciji nauke, i u zimu 2011. organizovane su prve naučno-popularne tribine u Velikoj sali SKC-a.

„Odeljenje komunikacija novoosnovanog Centra za promociju nauke u leto 2012. godine počinje sa tribinama u Galeriji nauke i tehnike SANU. Prva, posvećena Božjoj čestici privlači publiku koja stoji na ulici Đure Jakšića i sluša prenos razgovora naučnika na zvučnicima", rekao je Slobodan Bubnjević.

Veliki odziv publike podstakao je Centar da nastavi sa ovim programom i na poziv SKC-a u proleće sledeće godine, tribina se seli u Veliku salu SKC-a. Ovde će u periodu od 2013. do 2017. biti organizovano više od četrdeset tribina, i stotine ljudi će iz meseca u mesec dolaziti da čuju o temama iz nauke i budu deo jedne neočekivano dobre atmosfere inspirisane naukom.

Malo gde u svetu su naučno-popularne tribine tako uspešne i tako posećene kao u Beogradu i moglo bi se reći da one poslednjih godina daju jedinstvenu, dodatnu, svakako neočekivanu boju društvenom životu grada, dodao je Bubnjević.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво