Studija: pomorandža kao lek za oftalmološke poremećaje

Nova studija pokazala je da ljudi koji redovno jedu pomorandže imaju manje šanse da obole od makularne degeneracije nego ljudi koji ne konzumiraju to voće. Istraživači su intervjuisali više od dve hiljade Australijanaca starijih od 50 godina i pratili ih tokom 15 godina.

Istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju barem jednu pomorandžu dnevno imaju skoro 60 procenata manji rizik od pojave ozbiljnih oftalmoloških problema u kasnijem životnom dobu nego oni koji uopšte ne jedu ovo voće. Naučnici su posebno istakli progresivnu i zasad neizlečivu bolest kod starije populacije ‒ makularnu degeneraciju.

„U suštini, otkrili smo da ljudi koji redovno pojedu barem krišku pomorandže imaju smanjen rizik od razvoja degeneracije makule u poređenju sa ljudima koji ne konzumiraju ovo voće", naveo je prof. Bamini Gopinat, vodeći istraživač, i dodao da čak i jedna pomorandža nedeljno nudi značajne prednosti.

Podaci pokazuju da flavonoidi u pomorandži pomažu u zaštiti od očnih bolesti. 

Tim sa Univerziteta u Sidneju je na konferenciji za štampu krajem jula naveo da se većina dosadašnjih istraživanja bavila vezom između hranljivih materija zastupljenih u namirnicama (naročito vitamina, poput C, E i A) i oftalmoloških problema ispitivane populacije.

Oni su istakli da se njihovo istraživanje razlikuje jer je posvećeno odnosu između flavonoida i makularne degeneracije.
„Flavonoidi su moćni antioksidansi koji se nalaze u gotovo svim vrstama voća i povrća i imaju značajne antiinflamatorne prednosti za imunološki sistem."

Jedan od sedam Australijanca starijih od pedeset godina pokazuje neke simptome makularne degeneracije.

 Starost je, nesumnjivo, faktor rizika a bolest se najčešće razvija kod osoba koje imaju više od 50 godina. Lek za makularnu degeneraciju trenutno ne postoji. Istraživači su objavili podatke iz referentne populacione studije Blue Mountin Eye Study, koja je započela daleke 1992. godine.

To je jedna od najvećih epidemioloških studija na svetu (do sada je obuhvatila više hiljada ljudi), usredsređena na vezu između načina života, kvaliteta ishrane i niza hroničnih bolesti.

„Pored načina ishrane i uslova života, naše istraživanje ima za cilj da razume pojavu i predvidi niz oftalmoloških problema, kao i genetske predispozicije za slabljenje vida u različitim uslovima", zaključio je profesor Gopinat.

Priredila Nataša Goati Marković 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. јул 2025.
28° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом