Sapun kroz vekove

U iskopinama drevnog Vavilona pronađeni su dokazi da se sapun upotrebljavao 2800. godine pre nove ere. Vavilonci su prvi poznavali tehnologiju pravljenja sapuna od masti kuvanih u pepelu. Sapun se upotrebljavao za čišćenje vune i pamuka koji se koristio u tekstilnoj proizvodnji, a upotreba u medicinske svrhe traje više od pet hiljada godina.

Papirus Ebers, na kome su zabeležena iskustva tadašnje „herbateke" (Egipat, 1550. g. p. n. e.), otkriva da su drevni Egipćani mešali životinjska i biljna ulja sa alkalnim solima kako bi proizveli supstancu sličnu sapunu.

Prema Pliniju Starijem, Feničani su koristili kozji loj i pepeo kako bi pravili sapun 600. godine pre nove ere. Rimljani su pravili sapune počev od prvog veka.

Kelti su imali recept na bazi životinjske masti i biljnog pepela i taj proizvod su nazvali „saipo" ‒ odakle je i nastao izraz sapun.

Danas se sapun proizvodi od masti i alkalija. Najpopularniji je hladan proces pravljenja sapuna, dok neki proizvođači koriste istorijski vrući proces.

U početku je pravljenje sapuna važilo za ekskluzivnu tehniku koju su koristile male grupe proizvođača. Potražnja je bila velika i u mnogim područjima je postojao monopol na proizvodnju sapuna. Tokom vremena, recepti za proizvodnju su postali šire poznati, ali sapun je i dalje bio skup. Od tada su biljni nusprodukti i životinjsko i biljno ulje glavni sastojci sapuna. Godine 1791, Francuz Le Blank je otkrio hemijski proces‚ zahvaljujući kome je značajno smanjena cena sapuna.

Više od dvadeset godina kasnije usavršen je odnos između glicerina, masti i kiseline, što je označilo početak modernog procesa proizvodnje. Sa otkrićem još jedne metode (1800. godine), sapun je postao još jeftiniji. Od tog vremena nije bilo velikih otkrića, a isti procesi se koriste i danas.

Napredak je došao sa razvojem hemije. Sredinom devetnaestog veka sapun za kupanje postao je odvojena roba od sapuna za pranje veša. Tečni sapun za ruke počeo je da se koristi 70-ih godina prošlog veka.

Danas postoji mnogo različitih sapuna napravljenih za široki spektar namena. Sapun je dostupan za ličnu, komercijalnu i industrijsku upotrebu. Postoji ručno izrađen, domaći, i komercijalno proizveden sapun, tu je sapun za pranje odeće, posuđa i automobila, sapun za kućne ljubimce, sapun za tepihe, ali i za mnoge druge namene.

Priredio: Branislav Jarić 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво