Novi hibridni klavir na festivalu „Keyboard Days"

Od 18. do 20. novembra, na festivalu „Keyboard Days", u Zadužbini Ilije M. Kolarca biće predstavljeni detalji projekta „Kvantna muzika". Gost Festivala biće Vlatko Vedral, naš najpoznatiji kvantni fizičar i profesor na Univerzitetu u Oksfordu.

Festival „Keyboard Days" održava se od 18. do 20. novembra u Zadužbini Ilije M. Kolarca, a treće izdanje Festivala u potpunosti je posvećeno predstavljanju „Art & Science" projekta „Kvantna muzika". Gost festivala biće Vlatko Vedral, profesor kvantne fizike na Univerzitetu u Oksfordu, naš najpoznatiji i najcitiraniji kvantni fizičar.

Na Kolarcu će biti predstavljen i hibridni klavir ‒ novi instrument koji je proizveo i dalje ga razvija tim inženjera iz Srbije u saradnji sa LP Duom.

U petak, 18. novembra, u 20 časova, na programu festivala je koncert LP Dua, a tokom koncerta, na kome će Sonja Lončar i Andrija Pavlović svirati dela savremenih kompozitora i svoju autorsku muziku, biće predstavljen projekat „Kvantna muzika".

O projektu, kvantnoj fizici i kvantnoj muzici kao novom žanru govoriće Vlatko Vedral, kao i Dragan Novković, koji predvodi tim inženjera čiji je zadatak razvoj novog „kvantnog" instrumenta.

Hibridni klavir, koji će, uz stručno vođenje, posetioci Kolarca biti u prilici da vide pre koncerta LP Dua, spoj je akustičnog klavira i kombinacije analognih i digitalnih sintisajzera. Upotrebom ovog instrumenta vršiće se prvi kvantnomuzički eksperimenti, a zvuk koji instrument proizvodi zasnovan je na algoritmima, jednačinama, formulama i pravilima kvantne fizike.

Klavir će u okviru daljih eksperimenata funkcionisati na taj način što će u realnom vremenu pratiti vibraciju svake žice klavira ponaosob, utiskujući tako „uhvaćenu" informaciju u laser kojim se vrši pobuda Boze‒Ajnštajnovog kondenzata, stanja u kome atomi funkcionišu kao sasvim poseban fenomen.

Radionice i konstruisanje sintisajzera i audio-instalacija

U subotu, 19. novembra, Vlatko Vedral će u 18 časova održati predavanje o kvantnoj fizici otvoreno za javnost, a njemu će se pridružiti i Klaus Molmer, profesor kvantne fizike sa Univerziteta u Arhusu i jedan od najvećih popularizatora kvantne fizike danas. Moderatorka i prevoditeljka biće Ivana Medić sa Muzikološkog instituta SANU, koji je, inače, koordinator projekta.

Tokom Festivala, u subotu i nedelju, biće održane dve radionice u Galeriji Kolarca. Radionice, koje će stručno voditi elektroinženjeri i kompozitori, posetiocima će pružiti priliku da se i sami poigraju procesom konstrukcije sintisajzera i audio-instalacija.

Festival je nastao kao potreba da se široj publici prezentuju značajni internacionalni izvođači na polju klavijaturne i nove muzike. Do sada je, u okviru dva prethodna izdanja Festivala, održano više od deset koncerata istaknutih internacionalnih izvođača iz Holandije, Velike Britanije, Kolumbije, Srbije, Japana, itd., uz tradicionalnu, jedinstvenu na ovim prostorima, izložbu sintisajzera i radionice istaknutih umetnika.

Festival su osnovali pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović (LP Duo) 2014. godine. Ove godine, festival organizuje Centar za novu umetnost (CENU) u saradnji sa festivalom „Take Over", uz podršku Centra za promociju nauke, Muzikološkog instituta SANU, Kolarca, Grada Beograda i Erste banke .

Priredila: Jelena Micić 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво