Читај ми!

Bajaga i Instruktori predstavili reizdanje „Pozitivne geografije“ – 40 godina od izlaska prvog albuma

U Holu RTS-a predstavljeno je reizdanje prve ploče Bajage i Instruktora „Pozitivna geografija“. Koncert zakazan za nedelju 21. aprila u MTS dvorani, biće replika njihovog nastupa 1984. godine, kada su prvi put pred publikom nastupili pod nazivom Bajaga i Instruktori. Otvorena je i izložba Bajagine foto-arhive iz 1984. godine i izložba fotografija autorke Goranke Matić, koja je bila i autorka omota ovog čuvenog albuma/ LP ploče.

U vreme kada je nastao album Pozitivna geografija, kritičari kažu da je Bajaga širio radost Beogradom. Nekoliko godina kasnije, ta radost širila se i čitavom Jugoslavijom. Za njegovu muziku i danas kažu da je primer kako gradska pop-rok melodija treba da zvuči.

„Koncert u Domu sindikata je bila jedna od prvih lepih velikih stvari koja mi se desila posle brojnih loših stvari u prethodnih 12 meseci. Jedna od uobičajenih teza kada se album pojavio da je to muzika koja je vrlo prijemčiva deci, da je žanrovski šaren album, a meni je bila izuzetno bitna pesma Limene trube i stih Ne volim vojnu muziku“, kaže rok kritičar Petar Janjatović.

„To je jedan od prvih albuma domaće muzike koji sam voleo i slušao od početka do kraja. Neizmerno mi je zadovoljstvo što ću mom dragom kolegi i idolu, od koga sam toliko toga naučio i kao autor, a i ne samo to, dodeliti jednu malu memorabiliju, 'Fidbox' i PGP su proizveli ovaj album i mi ćemo ti dodeliti da ovo staviš za sva vremena na zid svoje sobe“, rekao je Vladimir Graić, direktor PGP RTS-a uručujući uramljen album Pozitivna geografija, povodom četiri decenije od objavljivanja.

Kažu i da je album Pozitivna geografija ogledalo Beograda iz zlatnih dana. Osim muzike, podsećanje i na ploče i fotografije iz tog vremena i suvenire Bajage i Instruktora. Iznenađenje Bajagi priredili su i članovi Hora Kolibri.

„Prvi koncert naš u Beogradu je bio 21. aprila 1984. u Domu sindikata, a sada je 21. aprila 2024. u MTS dvorani, i sve mi to deluje kao neki vremeplov. Čitavo to vreme, stvarno kada pogledate 40 godina, to je jedna ozbiljna cifra, ali ako se bavite muzikom i volite to što radite i ako radite puno, jer moram da naglasim da je bend Bajaga i Instruktori jedan od bendova koji je najviše svirao za tih 40 godina“, istakao je Momčilo Bajagić Bajaga.

Promociju LP reizdanja su naročito zvučno obojili muzičari koje je predvodio Dušan Stojadinović Dule Resavac. Uz nesvakidašnje aranžmane i uz obilje neuobičajenih perkusija i drugih instrumenata, izveli su medli od nekoliko pesama sa Bajagine Pozitivne geografije.

PGP RTS i "Fidbox" su zajednički realizovali reizdanje ploče Pozitivna geografija, na čuvenoom 180-gramskom vinilu i u "gatefold" omotu, na kom je dizajnerka Branislava Stefanović primenila autentične fotografije Goranke Matić (autorke prvobitnog omota, iz 1984. godine).

U ovoj 2024. godini, Momčilo Bajagić Bajaga obeležava nekoliko jubileja: 40 godina od prvog albuma, 40 godina od prvog koncerta Bajage i Instruktora (21. aprila1984) i 40 godina karijere.

Koncert zakazan za 21. april u MTS dvorani (rasprodat 19. februara ove godine, za kraće od dva sata) biće replika prvog koncerta Bajage i Instruktora pre 40 godina, u tadašnjem Domu sindikata.

Nakon tog događaja, Bajaga i Instruktori započinju turneju Samo nam je ljubav potrebna povodom 40 godina trajanja benda, a najveći koncert te turneje biće u Beogradu, 31. avgusta na beogradskom hipodromu.

Radio-televizija Srbije će snimati oba beogradska koncerta, a RTS priprema i dokumentarni film, posvećen Bajaginoj karijeri i njegovom dosadašnjem ukupnom doprinosu muzici i kulturi uopšte.

Na albumu Pozitivna geografija, prvom albumu Momčila Bajagića Bajage ovekovečeno je 11 autorskih pesama: Berlin, Mali slonovi, Poljubi me, Limene trube, Znam čoveka, Tekila-gerila, Marlena, Kosooka, Tamara, Pustite me, druže i Papaline.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара