Jadranka Jovanović prethodnu godinu ovenčala nastupom u teatru Roseti u Trstu

U teatru Roseti u Trstu 28. decembra je održan tradicionalni gala koncert, na kome dodeljuje godišnja međunarodna nagrada za doprinos negovanju operete. Ovogodišnjem dobitniku nagradu je uručila operska primadona Jadranka Jovanović, jedna od dobitnica ovog međunarodnog priznanja.

Јадранка Јовановић претходну годину овенчала наступом у театру Росети у Трсту Јадранка Јовановић претходну годину овенчала наступом у театру Росети у Трсту

Gostujući u Jutarnjem programu, Jadranka Jovanović napominje da je u Trstu održan veliki spektakl u trajanju od skoro tri sata uz pratnju Simfonijskog orkestra Friuli Venecija Đulija.

„Ovoga puta, ja kao jedan od dobitnika, dodelila sam nagradu mom dragom kolegi Armandu Ariostiniju. Nisam slučajno ja pozvana da baš njemu uručim nagradu, jer smo se mi tokom čitavog niza nastupa susretali na različitim scenama sveta, a i debitovali smo zajedno u Milanskoj skali. Bilo je divno da baš iz mojih ruku ja ostvarim želju žirija koji je ovoga puta njega odabrao“, ističe Jovanovićeva.

Ovom prestižnom međunarodnom nagradoma ovenčani su najveći svetski operski pevači, među njima i Nikolaj Geda, Alfredo Kraus, Elizabet Švarchof i mnogi drugi.

„Moram da kažem gledaocima, žanr operete je nepravedno potcenjen, jer ne zaboravite da u opereti jedan umetnik ne samo da peva, nego peva igrajući, dakle, mora da bude veoma spretan scenski, ima ozbiljne govorne dialoge, dakle, nešto što zahteva jedan sveobuhvatan, ozbiljan talent. Ja sam, naravno, i nastupila na koncertu. Bilo je nas šestoro umetnika, četiri iz Italije kolega, jedan Rus i ja iz Srbije“, dodaje primadona.

Operski studio Narodnog pozorišta

Jadranka Jovanović je pored dirigenta Zorice Mitev Vojinović i rediteljke Ivane Dragutinović mentor u operskom studiju. Poslednje dve godine skoro svi članovi operskog studija su imali prilike da nastupaju u redovnom repertuaru Narodnog pozorišta. To je jedna novina s obzirom na to da ima mnogo pevača, operski studio, koji je inicirao direktor opere Nikola Milović, pružio je veliku šansu mladim umetnicimau

Promocija strategije „Tesla – energija mira“

U okviru obeležavanja Tesline godine, Jadranka Jovanović je od Ministarstva spoljnih poslova dobila priznanje, odnosno titulu Tesla ambasadora.

„Svakako je velika čast sve što se vezuje uz ime našeg i svetskog velikog, genijalnog naučnika, Nikole Tesle. Zaista sam počašćena. Nisam ja jedina, čitav niz ljudi i iz inostranstva, i iz naše zemlje, koji su učestvovali u ovoj akciji, velikoj akciji Ministarstva spoljnih poslova, zapravo promociji strategije Tesla – energija mira“, ističe Jadranka Jovanović.

Prošle godine nacionalni koordinator ove strategije je bila ambasadorka Ljiljana Nikšić i ona je okupila čitav niz ljudi, koji su svako na svoj način dali doprinos da se brend Nikola Tesla promoviše, dodaje Jovanovićeva.

„Samo da spomenem da ništa nije slučajno, jer sam ja još 2007. godine pevala Rekvijem za Nikolu Teslu, naše velike kompozitorke Ksenije Zečević“, napominje Jadranka Jovanović na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара