„Mladi u operi“ i „Narodno pozorište u 10 činova – epizoda Prolog“ u Hrvatskoj

Koncert „Mladi u operi“ i projekcija filma „Narodno pozorište u 10 činova – epizoda Prolog“ održani su protekle nedelje u Rijeci, Moravicama i Plaškom. Projekat muzičko-operske teatarske organizacije MOTO iz Beograda konkursno je sufinansiralo Ministarstvo spoljnih poslova preko Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci održan je koncert muzičko-operske teatarske organizacije MOTO iz Beograda „Mladi u operi“ i projekcija filma Narodno pozorište u 10 činova – epizoda Prolog, autora Nebojše Bradića.

Na koncertu su nastupili solista Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, bariton Nikola Mikić, i asistent na Fakultetu muzičke umetnosti u Nišu Stefan Sretić, a izvedene su kompozicije i arije iz opera najpoznatijih srpskih, hrvatskih i evropskih kompozitora: Petra Konjovića, Marka Tajčevića, Jakova Gotovca i Đoakina Rosinija.

Programu su prisustvovali predstavnici srpskih organizacija iz Rijeke i Kvarnera, a među uglednim gostima bio je i dekan Muzičke akademije u Puli Dražen Košmerl i oko 60 građana Rijeke.

Koncert i projekcija filma održani su narednog dana i u Domu kulture u Moravicama. Programu su prisustvovali zamenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, zamenik gradonačelnika Grada Vrbovsko Anđelka Mamula, referent za srpsku nacionalnu manjinu u Gradu Vrbovsko Dušan Stipanović, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Vrbovsko i predsednik mesne zajednice Moravice Milan Vukelić, predstavnik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Moravicama, protojerej-stavrofor Jelenko Stojanović, i oko 40 meštana i predstavnika srpskih organizacija iz Moravica, Vrbovskog, Gomirja, Ljubošine i Marindola iz Slovenije.

Koncert i projekcija filma održani su i u Kinu „Plaški“.

Programu su prisustvovali predsednik opštine Pero Damjanović, zamenik predsednika opštine Mara Šupica, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije Ilija Matijević, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Ogulina Ranko Višnjić, predstavnik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Plaškom, predstavnici Rimokatoličke i Baptističke crkve i oko 40 meštana i predstavnika srpskih organizacija iz Plaškog i okoline.

Projekat „Iza kulisa Narodnog pozorišta“, sufinansiran je sredstvima Ministarstva spoljnih poslova, odnosno Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво