Beograd dobija novu muzejsku četvrt – najavljeni projekti za šest muzeja

Danas se obeležavaju Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja. Muzeji širom Srbije pripremili su brojne programe, a ministri u Vladi Srbije Siniša Mali i Nikola Selaković na Savskom trgu najavili su projekte za šest prestoničkih muzeja.

Muzej Nikole Tesle izmestiće se, posle rekonstrucije, u zgradu Fabrike hartije industrijalca Milana Vapa u Savskoj ulici.

S novobeogradske strane, u Parku Ušće, prema arhitektonskom rešenju akademika Branislava Mitrovića planirana je izgradnja nove zgrade Prirodnjačkog muzeja koji čuva dva miliona predmeta.

Istorijski muzej Srbije useliće se u zdanje Železničke stanice.

„Ova zgrada stare Železničke stanice iz 1884. godine biće Istorijski muzej Srbije. Već smo dobili građevinsku dozvolu, u narednih par meseci ćemo izabrati izvođača radova i krećemo u rekonstrukciju ovog muzeja, u narednih par godina Beograd i Srbija će prvi put dobiti svoj Istorijski muzej“, najavio je ministar finansija i potpredsednik Vlade Siniša Mali.

Na Savskom trgu nalaziće se i novi - Dečji muzej sa dve pozorišne scene.

„Zgrada koja se nalazi iza nas - Pošta 2 arhitekte Momira Korunovića, koja je bila ozbiljno oštećena u toku Drugog svetskog rata, potpuno izmenjena nakon rata, dobiće svoj stari izgled, ali kao potpuno nova zgrada. To će biti jedna od najlepših fasada u našem gradu, ali nije fasada kao fasada važna, u toj zgradi će biti Dečji muzej“, rekao je ministar kulture Nikola Selaković.

Počeli su radovi na rekonstrukciji Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici koji će sa 17.000 kvadratnih metara biti najveći muzej u zemlji. Ove godine u planu je i rekonstrukcija Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu.

четвртак, 24. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи