Читај ми!

Predstavljena knjiga „Žena koja zaustavlja satove“ – fikcija i umetnost ispred stvarnosti

U vremenu u kome pisana reč uzmiče pred najezdom uniformisanih znakova i fotografija, Kornelije Kvas redovni profesor opšte književnosti i teorije književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, svojom novom knjigom – zbirkom priča „Žena koja je zaustavlja satove“ pokazuje moć pripovedanja i da je sve u jeziku.

Sve je nekako izmešteno, a opet sve na svom mestu u pričama Kornelija Kvasa. Pa i kada se književni junak useli u radnu sobu drugog književnog junaka, i kada glavni lik jedne priče nestane pa ni pisac ne može da ga pronađe, a muž gospođe iz naslovne priče, one koja je zaustavila satove, zaspi zauvek uspavan tišinom.

Za izalazk iz stvarnosti dovoljan je mali pomak. A jezik i književnost imaju tu moć, da pomere stvari i vreme, ali i da stvaraju stvarnost.

„Uvek je fikcija, umetnost, reč ispred stvarnosti. Znači, stvarnost je izrečena i mi smo likovi te izmišljene i izmaštane stvarnosti“, kaže Kornelije Kvas.

Junaci ovih priča su različiti, tihi buntovnici, sa čudnim moćima, uplašeni.

„Moji junaci u manjoj ili većoj meri preuzimaju osobine nekih velikih i upečatljivih likova svetske književnosti. Tako, recimo, u priči Prsti dajem svojevrstan omaž Gogolju i pokazujem kako je groteskni realizam moguć i u 21. veku“, kaže autor knjige.

Kornelije Kvas postavlja i pitanje o smislu pisanja, ali iz njegovih priča vibrira radost koju pruža književno stvaranje.

Uostalom, u prologu ove knjige Kvas i traži svog najboljeg prijatelja, pisca, koga je voleo kao samog sebe. I kako kaže piše ne bi li ga opet vratio sebi. Sa zbirkom Žena koja zaustavlja satove, njih dvojica su se, nema sumnje ponovo našli na radost čitalaca.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара