Читај ми!

Radio Beograd puni 100 godina i sve je jači, zaslužio je orden ali i poštanske markice

Petnaestog februara Radio Beograd odlikovan je Sretenjskim ordenom prvog stepena. Povodom velikog jubileja – veka naše radijske kuće, Pošte Srbije objavljuje poštanske markice sa motivima Radio Beograda. Autor marki je Jakša Vlahović.

Prvog oktobra 1924. godine pokretanjem programa stanice Beograd-Rakovica počelo je ispisivanje živopisne istorije Radio Beograda, koji je tokom decenija izrastao u nacionalnu kulturnu i medijsku ustanovu najvišeg ranga. U oktobru će Radio Beograd proslaviti čitav vek postojanja.

„Od danas su u prodaji, od danas se koriste, možete slati pisma, razglednice sa ovim markama. Motiv je simboličan prikaz zgrade Radio Beograda sa elementima radiotehnike i ostalih tehničkih elemenata vezanih za radio. I ono što je važno reći je da obeležavanjem ove godišnjice putem poštanske marke, to je neki prirodni nastavak iskaza države Srbije da ceni prošlost tehničkih napredaka u Srbiji. Sretenjski orden, poštanska marka – pokazuje da mi imamo dugu istoriju tehničke naprednosti u Srbiji”, kaže Adam Sofronijević iz Pošta Srbije.

Radio-stanica u Beogradu, osnovana je u isto vreme kada i prve radio-stanice u svetu.

„To je nešto na što treba da budemo ponosni, nešto čega treba da se sećamo i da nam to bude uzor i za sadašnje vreme, kada IT industrija u Srbiji je na isti način rame uz rame sa IT industrijama najrazvijenijih zemalja", dodaje Sofronijević.

„Radio je nekako pokazao vremenom da je izuzetno prilagodljiv. U tom nekom evolutivnom smislu, neobično prilagodljiv medij. Medij koji pokazuje da bez obzira na raznorazne prognoze koje je imao u vezi sa, recimo, pojavom televizije u svoje vreme, pa kasnije interneta, pa različitih oblika digitalizacije, radio opstaje. I ne samo da opstaje, nego traje i negde je i jači nego ikad.

Stvarno volim često da podsetim na to da istraživanja pokazuju da je, recimo, u Severnoj Americi dan,danas to medij sa najvišim autoritetom. Jednostavno nije teško prilagoditi to mlađim generacijama”, rekla je Ružica Vrhovac iz Radio Beograda.

„Da li ćete ga slušati preko nekog radio-prijemnika, recimo tranzistora, evo vreme pokazuje da je to jedna izgleda večita sprava, pa ćete naslušati iz čamca, iz neke radionice ili slično, ili ćete, zahvaljujući digitalizaciji, recimo, instalirati našu novu aplikaciju RTS Zvuk pa nas slušati tako preko mobilnog telefona, da ne zaboravimo RTS Planetu...”, dodaje Vrhovac.

Radio je dostupani u Dab Plus mreži, što znaju ljudi koji voze.

„Poprilično je turbulentna istorija Radio Beograda. Na sreću, on je nekako opstao, sve to je nadživeo, sve te nedaće i posle izvrsnog vremena pojavio se Drugi program Radio Beograda, pa Treći program, pa 1969. godine Radio Beograd 202, a onda toj porodici nedavno su priključani i tematski kanali, njih četiri”, objašnjava Vrhovac.

Radio je nevidljivi kućni prijatelj, i ne samo kućni – uvek je tu, a povodom jubileja, biće održani brojni koncerti i manifestacije.

„Biće, naravno, dosta toga planiramo. Pre svega planiramo i zvaničnu promociju jubilarne marke, koju prati prigodni koverat, zahvaljujući pošti Srbije. Promocija će biti održana u Kamenoj sali Radio Beograda 13. marta, gde će između ostalog nastupiti Kolibri. I oni su vezani za Radio. I oni imaju jubilej ove godine. Svako ko želi da nam čestita taj rođendan, može da se seti da kada šalje neko pismo, razglednicu, paket ili slično, iskoristi jubilarnu marku Radio Beograda”, ispričala je Vrhovac.

„Nažalost, sve manje pišemo pisma, ali možda i tim pre da podsetim vaše gledaoce da dođu do radnje u Takovskoj 7, da odu na adresu efilatelija.posta.rs i kupe poštanske marke, zalepe ih na pismo, jer efekat koji ćete izazvati pisanjem pisama i kada neko dobije pismo u kojoj ste uložili vreme da ga napišete – danas mislim da je specijalan", uveren je Sofronijević.

Pošta Srbije takođe najavila je da će štampati redizajniranu poštansku marku koja je u Jugoslaviji objavljena 1967. godine, a koja je bila posvećena svetskoj izložbi u Montrelu. Trebalo bi da bude u upotrebi dok ne počne EXPO 2027.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво