Читај ми!

Učenici Matematičke gimnazije moći će da zavire u Hilandarsku riznicu

Obeležavajući 825 godina postojanja, manastir Hilandar i Matematička gimnazija sklopili su memorandum o saradnji. Otvorena je i izložba fotografija „Hilandar u objektivu monaha Milutina Hilandarca“.

Idući putem Svetog Save, učenici Matematičke gimnazije će tokom godine posećivati manastir Hilandar. To je samo deo programa koji je predviđen upravo uspostavljenom saradnjom.

„Učenici će jednom godišnje imati literarni konkurs gde će pisati o Hilandaru i svom viđenju Hilandara. Imamo ideju da učenici snimaju kratke dokumentarne filmove gde će pokazati svoj talenat da primene tehnologije iz 21. veka, vezane za slike iz Hilandara ili filmove iz Hilandara“, objašnjava Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu.

Uz manastire su se nekada nalazile bolnice i škole. Otuda i podsećanje da smo imali univerzitet nešto mlađi od Oksforda, ali nešto stariji od Sorbone.

„Manastir Hilandar je prvi srpski univerzitet i u njemu se čuvaju dokazi da je naš narod imao šta da uloži i da postavi u temelje moderne Evrope. Hilandarska riznica čuva mnoge dokaze o tome. Mi kao sadašnje bratstvo imamo želju da podelimo nešto od toga sa učenicima Matematičke gimnazije i sa ostalim mladim ljudima“, kaže arhimandrit Metodije iguman manastira Hilandar.

Izložba fotografija koje govore o životu Hilandara – Hilandar u objektivu monaha Milutina Hilandarca – moći će da se vidi narednih mesec dana.

Biće otvorena i soba koja će svedočiti i čuvati dokaze o manastiru koji traje više od osam vekova. Bratstvo Hilandara pripremilo je i prve darove za tu sobu.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара