Читај ми!

Fakultet primenjenih umetnosti slavi 75. rođendan, za početak izložba „Moć stvari“

Izložbom „Moć stvari“, koja je otvorena u Salonu Muzeja grada Beograda, Fakultet primenjenih umetnosti započinje proslavu 75. rođendana. Svoja dela predstavili su profesori i saradnici u nastavi na fakultetu, njih 98.

Početkom pedesetih godina prošlog veka naš veliki slikar Peđa Milosavljević pozdravio je prvu generaciju apsolvenata i profesora Akademije, danas Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, rečima: „Od vas, i ljudi i stvari zahtevaće znanje. Naročito stvari. Da čuvate ono što priroda daje, jer je to uzdarje sveže i večito. I da stvari, znajte, nisu mrtve“.

Na inicijativu likovnih umetnika, među kojima su Branko Šotra, Mihailo S. Petrov i Ivan Tabaković, Akademija je počela sa radom novembra 1948. godine.

Sledila je ideje Bauhausa napredne nemačke državne škole za arhitekturu i primenjene umetnosti, ruskog suprematizma i zapadnoevropskog i američkog advertajzinga i dizajna. Akademija je imala osam odseka.

Danas više od stotinu profesora i saradnika Fakulteta primenjenih umetnosti podučava polaznike 16 modula, u okviru četiri studijska programa.

Sve generacije postoje na Fakultetu i kod profesora, imate starije profesore koji koriste svoje iskustvo i imate mlađe profesore koji koriste svoju kreativnost vezanu za vreme u kojem živimo. Taj spoj dovodi do kvaliteta. Stvaranje je proces koji je apsolutno vezan za trajanje, za vreme, a Fakultet, u tom smislu, prati vreme i trudimo se da idemo ispred vremena, što je mnogo bitno“, istakao je Goran Čpajak, dekan Fakulteta primenjenih umetnosti.

U tom smislu i izložba profesora i saradnika Fakulteta primenjenih umetnosti predstavlja njihove najnovije radove koji ulepšavaju, oplemenjuju našu svakodnevicu i životni prostor, i koji, s druge strane, pokreću i nude rešenja za aktuelna društvena pitanja i probleme.

Posetioci će moći da pogledaju raznovrsne radove profesora i saradnika u nastavi Fakulteta primenjenih umetnosti, dakle onih koji sada tu predaju. Recentna umetnička scena na polju primenjenih umetnosti u poslednjih pet godina, to je bio okvir. To su radovi koji su dosta i nagrađivani i koji su našli svoje mesto na tržištu. Takođe, ima izuzetnih čisto umetničkih radova. Biće to prilika da i mlad svet vidi gde bi mogao sebe da nađe u vremenu kada se kreativne ličnosti sve više cene“, navela je Ljubica Jelisavac-Katić, kustos izložbe.

Izložba Moć stvari prvi je u nizu događaja kojima se obeležava 75 godina Fakulteta primenjenih umetnosti.

U novembru, u Konaku kneginje Ljubice, biće upriličena izložba nagrađenih studentskih radova, promocija nove monografije, a centralna svečanost biće održana na Dan Fakulteta, 26. novembra.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво