Читај ми!

Radoš Bajić u žiriju filmskog festivala u Moskvi na poziv Nikite Mihalkova

Glumac, reditelj i producent Radoš Bajić, biće član žirija na 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

Bajić je poziv dobio od Nikite Mihalkova kako bi u svojstvu člana žirija sa kolegama, birao najbolja filmska ostvarenja. Na Festivalu koji se održava od 19. do 26. aprila za priznanja će se boriti filmovi iz Nemačke, Irana, Austrije, Turske, Rumunije, Meksika, Rusije i Srbije.

Publika će u revijanom delu programa Festivala moći da pogleda film Heroji Halijarda.

U žiriju su, pored Bajića još i reditelj i producent Fridrik tor Fridrikson sa Islanda, scenarista Igor Vološin iz Rusije, reditelj Husein Karabej iz Turske, glumica Elena Ljarova iz Rusije i rediteljka Gulnara Sarsenova iz Kazahstana.

„Posle velikog uspeha u SAD i prikazivanja Heroja Halijarda na Kapitol hilu – krećemo u osvajanje Moskve. Heroji Halijarda će imati svoju moskovsku svečanu premijeru u okviru pratećeg programa Međunarodnog filmskog Festivala koji se održava od 19. do 26. aprila u glavnom gradu Rusije. Takođe, na poziv čuvenog ruskog oskarovca Nikite Mihalkova ukazana mi je velika čast da budem član zvaničnog žirija Festivala. Poziv velikog Mihalkova za mene ima recipročnu vrednost, kao da me je iz zapadne filmske hemisfere pozvao lično Spilberg. Posle prikazivanja Halijarda u Američkom kongresu, što ima istorijski značaj, jer je naš film prvi srpski film koji doživeo tu čast, u uzavreloj i usijanoj geopolitičkoj situaciji u svetu gde su sučeljavanja dve svetske sile na veoma opasnom nivou – misija Halijarda deluje kao glas razuma. I budi nadu da umetnost nema i ne treba da ima granice”, rekao je za Portal RTS-a Radoš Bajić.

U okviru takmičarskog programa Festivala, srpsku kinematografiju predstavljaće, kako je najavljeno, antiratna drama Bauk, reditelja Gorana Radovanovića, koja će tako imati svetsku premijeru – 20. aprila.

Film prenosi priču o NATO bombardovanju SRJ 1999. godine iz ugla osmogodišnjeg dečaka Save, koji pokušava da zadrži neiskvareni i naivni pogled na svet oko sebe.

Glumačku postavu čine Jakša Prpić, Sara Klimoska, Vojin Ćetković, Miloš Biković, Anđelija Filipović, Gordana Gadžić, Kalina Kovačević, Branka Šelić i Milena Jakšić.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара