Читај ми!

FEST Pro – program za filmske profesionalce i publiku koja želi da zaviri iza kamere

Proteklog vikenda u Beogradu je počeo 51. FEST, a danas počinje i prateći FEST Pro. Cilj ovog programa je da Beograd postane centar filmske industrije i poželjna destinacija za filmsku produkciju.

Kako navodi Miloš Đukelić,gost Jutarnjeg programa, Fest Pro je program koji pre svega pokriva konferencije, panele, master klas radionice koje su usmerene što na profesionalce i studente, a otvoriće vrata i zainteresovanim gledaocima koji žele da zavire u profesionalni svet pravljenja filma.

„Imaćemo oko sto gostiju koji će panelima, dijalozima, master klasovima pričati od tome gde je sad film, kuda ide, šta je to novo u filmskoj industriji, gde je pozicija Beograda u tome i pokušaćemo malo da napravimo neku vrstu razgovora koji će stvoriti novi kvalitet ovde“, dodaje Đukelić, programski direktor Festa Pro.

Gosti Festa Pro dolaze iz celog sveta, od Amerike, Rusije, Ukrajine, Francuske... Od filmskih profesionalaca koji su poznatiji široj publici biće ekipa koja radi izraelsku seriju Fauda, koji će podeliti svoja iskustva o tome kako je jedna mala kinematografija napravila seriju koja je svetski hit.

„Bavićemo se i time koliko film može da promeni samo društvo, odnosno koliko društvo koje se u ovom vremenu brzo menja, čineći nas ponekad i žrtvama te brze promene, koliko mogu da utiču jedno na drugo i koliko utiču“, napominje gost Jutarnjeg programa.

Razgovaraće se i o čuvenoj „grin agendi“ koja plaši dosta autora ili raduje, koliko ona utiče na održivost filmskih snimanja, same festivale i slično.

Festival je organizovao posete filmskim studijima i obilaske grada kako bi se prikazale najbolje filmske lokacije koje Beograd i Srbija nudi.

Programski direktor Festa Pro podseća da je Srbija do devedesetih godina bila mesto gde je snimano najviše filmova na engleskom jeziku van Amerike i Velike Britanije.

„Negde ta stara slava se vraća, naravno ne u toj meri, jer drugačiji su uslovi. Ali mi smo, ja bih rekao, poslednje neotkriveno blago u Evropi i negde zbog povoljne pozicije, što geografske, što zbog dobrog odnosa cene i kvaliteta, jer imamo vrhunske filmske profesionalce, u poslednje vreme i dosta dobru infrastrukturu. Grade se novi studiji. Već su izgrađeni neki studiji, tako da postajemo sve zanimljiviji i sve prijemčiviji. Ljudi vole da dođu. Mi nismo možda arhitektonski najlepša lokacija, ali smo vrlo raznolika zemlja“, naglašava Miloš Đukelić.

Programi Festa Pro se održavaju u MTS dvorani i završavaju se kada i Fest, 5. marta.

понедељак, 04. децембар 2023.
-2° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво