Читај ми!

Dušan Kovačević i Kusturica sa Kustendorfa: U cvetu smo mladosti, ako treba, radimo i sklekove pred kamerama

Na Mećavniku u Drvengradu završava se 16. „Kustendorf". Najboljim filmovima u takmičarskom programu biće uručene nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje i nagrada „Vilko Filač”. Akademik Dušan Kovačević stigao je po svoju „Nagradu za buduće filmove".

Za Dušana Kovačevića - doček na kapiji Kustendorfa. Pozdrav ovdašnjeg čuvara a zatim i susret dvojice velikana srpske i evropske kinematografije. Ako neko oseća i razume ovdašnje duše, to su Dušan Kovačević i Emir Kusturica.

„Ova nagrada je zapravo priznanje za izdržljivost, upornost i pomalo talenta. Ali pre svega morate biti živi da bi je dobili", rekao je akademik Dušan Kovačević.

Na pitanje o tome - da li možda jedan od budućih filmova bude sa Emirom, odgovara: „Ja se nadam, pošto smo mi u najboljim godinama".

„U cvetu mladosti", dodaje Emir Kusturica.

„Kad bi neko sad predložio da odigramo jednu fudbalsku utakmicu ili ako treba 60 sklekova pred kamerama - možemo mi to. Ali što će nam to", kaže reditelj i osnivač Kustendorfa.

Majstorstvo vladanja veštinom transformacije u filmskoj dramaturgiji, čini Dušana Kovačevića, idealnim laureatom priznanja koje prošlost pretvara u budućnost, piše u obrazloženju kustendorfske nagrade.

„Ovaj festival je, i o tome ću reći samo par reči, jedan od poslednjih odbrana filma a da nije industrija. Prave se filmovi - ručni rad, što je u umetnosti nešto najdragocenije. Kad pređe u industriju i kad pređe u nešto što je blokbaster koji zarađuje te i te pare, ne priča se o kvalitetu uopšte. Onda to više nije film", smatra Kovačević.

Kustendorf je Dušanu Kovačeviću pripremio omaž, ali i iznenađenje. U njegovu čast stiže balet Narodnog pozoriša sa predstavom Ko to tamo peva. Veliki Dušan Kovačević i neki novi klinci, svi odani filmu staviće tačku na 16. Kustendorf.

субота, 01. април 2023.
15° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно