Читај ми!

Dušan Kovačević i Kusturica sa Kustendorfa: U cvetu smo mladosti, ako treba, radimo i sklekove pred kamerama

Na Mećavniku u Drvengradu završava se 16. „Kustendorf". Najboljim filmovima u takmičarskom programu biće uručene nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje i nagrada „Vilko Filač”. Akademik Dušan Kovačević stigao je po svoju „Nagradu za buduće filmove".

Za Dušana Kovačevića - doček na kapiji Kustendorfa. Pozdrav ovdašnjeg čuvara a zatim i susret dvojice velikana srpske i evropske kinematografije. Ako neko oseća i razume ovdašnje duše, to su Dušan Kovačević i Emir Kusturica.

„Ova nagrada je zapravo priznanje za izdržljivost, upornost i pomalo talenta. Ali pre svega morate biti živi da bi je dobili", rekao je akademik Dušan Kovačević.

Na pitanje o tome - da li možda jedan od budućih filmova bude sa Emirom, odgovara: „Ja se nadam, pošto smo mi u najboljim godinama".

„U cvetu mladosti", dodaje Emir Kusturica.

„Kad bi neko sad predložio da odigramo jednu fudbalsku utakmicu ili ako treba 60 sklekova pred kamerama - možemo mi to. Ali što će nam to", kaže reditelj i osnivač Kustendorfa.

Majstorstvo vladanja veštinom transformacije u filmskoj dramaturgiji, čini Dušana Kovačevića, idealnim laureatom priznanja koje prošlost pretvara u budućnost, piše u obrazloženju kustendorfske nagrade.

„Ovaj festival je, i o tome ću reći samo par reči, jedan od poslednjih odbrana filma a da nije industrija. Prave se filmovi - ručni rad, što je u umetnosti nešto najdragocenije. Kad pređe u industriju i kad pređe u nešto što je blokbaster koji zarađuje te i te pare, ne priča se o kvalitetu uopšte. Onda to više nije film", smatra Kovačević.

Kustendorf je Dušanu Kovačeviću pripremio omaž, ali i iznenađenje. U njegovu čast stiže balet Narodnog pozoriša sa predstavom Ko to tamo peva. Veliki Dušan Kovačević i neki novi klinci, svi odani filmu staviće tačku na 16. Kustendorf.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво