Читај ми!

Film „Indigo kristal“ – simbol za dve generacije u Srbiji

U toku je završna faza snimanja prvenca mladog reditelja Luke Mihailovića „Indigo kristal“, čiju produkciju pomaže Radio-televizija Srbije. U filmu, osim Miodraga Radonjića, koji je producent, glume i Denis Murić, Miloš Petrović Trojpec, Nina Janković, Pavle Mensur. Ekipa se nada da će film premijerno biti prikazan krajem ove ili početkom sledeće godine.

Film „Indigo kristal“ mladog reditelja Luke Mihailovića, koji se snima u koprodukciji "Arhanđela" i "Režima" uz podršku Radio-televizije Srbije, ušao je u poslednju fazu snimanja.

Ideja za snimanje filma nastala je kada je scenario za film došao u ruke odgovornog urednika Dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a Marka Novakovića i glumca Miodraga Radonjića, koji je trebalo da igra glavnu ulogu u diplomskom filmu Luke Mihalovića.

Međutim, scenario im se dopao i zbog toga je Miodrag Radonjić odlučio da preuzme ulogu producenta i da učestvuje u snimanju filma.

„Ja sam scenario uzeo sa namerom da pročitam ulogu Vuka, kojeg je trebalo da igram u filmu. Ono što sam prvo prepoznao kao kvalitet scenarija, prepoznao sam jedan veliki potencijal i jednu autentičnost koja je bazirana na generacijskoj razlici. Između ostalog, film se bavi time“, rekao je Miodrag Radonjić.

Naglasio je da je Luka Mihailović pristao da sa njim unapređuje scenario i da su najviše radili na unapređivanju junaka.

„Kao glumac, poznajem taj trenutak kada ste vezani, da ne kažem zaljubljeni, u svoj neki postupak, neko glumačko rešenje koje ste smislili, pa vam često bude naporno i teško da se toga odreknete i da to promenite. Hoću da kažem da je to dosta teže iz rediteljskog ugla, kada ste na neki način, naročito kada je prvi film, zaljubljeni u svoju neku ideju, u određenu scenu. Luka je imao sluha da sa svima nama razgovara i dao nam slobodu da se stvari menjaju“, rekao je Radonjić.

Dodao je da mu je bila želja da se ispuni pun potencijal priče i da je bilo neophodno da se uključi kao producent.

Luka Mihailović: Naziv filma nastao zahvaljujući mojoj majci 

Luka Mihailović je istakao da je uvek ostavljao prostora da sami glumci doprinesu scenariju i unese nešto svoje, ali i da jedva čeka premijeru filma.

„Jedva sam čekao taj holivudski momenat u Srbiji“, rekao je Mihailović.

Objasnio je da je naziv filma, čija se radnja odvija u Šapcu, nastao zahvaljujući razgovoru sa svojom majkom koja mu je preporučila tekst o takozvanim „indigo“ i „kristal“ generacijama.

„Moja majka je donela jedan dan neki tekst o indigo kristalnoj deci. To je meni sinulo kao simbol za dve generacije u našoj državi, koje su stepeni u evolutivnom razvoju. Indigo generacije nastaju od pedesetih godina. Imate alfa, beta, delta generaciju i dalje. Ovo je četvrta generacija od 1988. do 1998. godišta, a kristalna generacija je novi stepen evolucije“, rekao je Mihailović.

Miodrag Radonjić je objasnio šta je zateklo lika kojeg tumači nakon odsluženja zatvorske kazne. 

„Luka je postavio glavnog junaka Vuka kao nekog ko ponovo dolazi u društvo kome, na neki način, ne pripada zato što je bio u zatvoru osam godina i izlazi u spoljašnji svet, vraća se u svoje naselje, u svoj komšiluk i zatiče situaciju u kojoj ne može da se snađe“, naveo je Miodrag Radonjić.

Dodao je da je Šabac izabran za mesto radnje, ne samo zbog toga što je reditelj iz tog grada, već i zbog toga što je primetio da je grad vizuelno ležao filmu i da se nada da će kolege iz filmske industrije snimiti bar neke scene u Šapcu kada budu pogledali film „Indigo kristal“.

„Film će imati estetiku crno-bele fotografije, što mislim da će dati dodatnu vizuelnu vrednost“, kazao je Radonjić i zahvalio se gradu Šapcu i Šapčanima.

Osim Radonjića, u filmu igraju i Denis Murić, Miloš Petrović Trojpec, Nina Janković, Pavle Mensur, a Mihailović je istakao da je najveći broj likova pisan baš za te glumce.

Nina Janković: Ovo je možda prvi film snimljen u Šapcu, ali verujem da nije poslednji 

Glumica Nina Janković je navela da ima samo reči hvale za Šabac i Šapčane i da je „Indigo kristal“ prvi projekat koji je prihvatila bez čitanja scenarija, zato što je Mihailović iz njenog grada, kao i zato što se tu film i snima.

„Ovo možda jeste prvi film snimljen u Šapcu, ali verujem da neće biti poslednji. Igram Maju, profesorku hemije, koja započinje ljubavni odnos sa svojim drugom iz detinjstva i najveći problem je što bi i ranije bili par ali, on je najbolji drug njenog brata. Posle njegovog izlaska iz zatvora započinju romansu“, rekla je Jankovićeva.

Napomenula je da je zahvalna ekipi što su promenili ime njenog lika iz Milica u Maja, pošto je to ime njene drugarice koju je, kako je rekla, izgubila mesec dana pre snimanja.

Pavle Mensur, koji tumači ulogu Snifija, istakao je da je scenario odličan i da nikada nije učestvovao u projektu u kojem se članovi ekipe toliko dobro međusobno razumeju.

„Mene je privuklo, kad pričamo o emociji, što stvarno ti klinci i emocije postoje i situacije u filmu koje vidimo se svakodnevno dešavaju u našem gradu. Hteo sam da budem deo projekta koji validno pokazuje realnost u kojoj živimo“, naveo je Mensur.

Koproducent filma je Miloš Avramović, reditelj „Južnog vetra“, a ekipa se nada da će film „Indigo kristal“ premijerno biti prikazan krajem ove ili početkom sledeće godine.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара