Читај ми!

Koje televizijske serije će pobrati nagrade na ovogodišnjem FEDIS-u

Domaće serije su uvek u vrhu gledanosti na televizijama. Ove jeseni, od 5. do 7. oktobra u Domu omladine Beograda, jedanaesti put se održava Festival drama i serija (FEDIS) koji promoviše domaći igrani program, glumce i autore.

Kada su u pitanju domaće serije, 2021. godina je bila rekordna jer su premijerno prikazane trideset tri, a u konkurenciju za ovogodišnje nagrade na Fedisu je ušlo 13 domaćih i tri serije iz regiona koje su prikazane u Srbiji, navodi Nenad Milenković, direktor Međunarodnog festivala drama i serija.

„U saradnji sa organizacionim odborom Festivala, Božidar Zečević, naš poznati dramaturg i televizijski kritičar je odabrao 13 serija. Selektorima nije bio lak posao jer je trebalo odabrati i po karakteru, i po sadržaju, i po kvalitetu. Znači, moralo je da bude i humorističkih, i dramskih, i drugih formi, tako da je bilo baš teško odabrati samo 13 serija“, naglašava Milenković.

Najgledanija serija ove godine je bila Tajna vinove loze, po zvaničnim merenjima agencije „Nilsen“, otkriva Milenković, a 7. oktobra će se znati pobednici u ostalih 16 kategorija.

Za 12 kategorija odluku donosi stručni žiri, a od ostale četiri, jedna je za životno delo, koja je ove godine pripala Bogdanu Dikliću, jedna se dodeljuje za najpopularniju seriju iz regiona, jedna nagrada za glumački par koju dodeljuje kompanija „Novosti“ i jedna nagrada po osnovu gledanosti, koja je ove godine pripala seriji Tajna vinove loze.

„U žiriju će se ove godine naći 12 eminentnih stručnjaka, na šta smo jako ponosni, pored pratećih programa. Na čelu žirija je glumica Vesna Stanojević koja živi u Srbiji i Londonu. Napravili smo sistem da svako odlučuje o nagradama iz svoje branše. Dakle, ne odlučuje glumac o muzici ili montažer o glumi, već svako iz svog domena nominuje za nagrade, a onda stručni žiri od pet ljudi daje svoje bodove. Sve se sabira, kao na Evroviziji, otprilike“, objašnjava Milenković.

Do sada je RTS dobio najviše „Zlatnih antena“, priznanja koje dodeljuje Fedis, a i ove godine ima dobre izglede da ponovi uspeh. Drugo mesto po gledanosti ove godine pripalo je seriji Kamiondžije koja je urađena u produkciji RTS-a, četvrta je Radio Mileva, a na petom serija Porodica rađena u produkciji „Telekoma“, ali prikazana na RTS-u.

Ovogodišnja novina je i da će nagrada za epizodnu žensku ulogu nositi ime naše legendarne glumice Radmile Savićević.

„Nagrada za glavnu mušku ulogu nosi ime Ljubiše Samardžića, a za žensku Milene Dravić, sada smo uveli i ovu, tako da će na kraju sve nagrade nositi imena po nekim od zaslužnih umetnika iz svake branše koji su ostavili velikog traga u našoj televizijskoj produkciji“, napominje gost Jutarnjeg programa.

U okviru pratećih programa, na Fedisu će biti dostupna za „bindžovanje“ hrvatska serija koja je nagrađena na Sarajevskom film festivalu Dnevnik velikog Perice i makedonska serija Prespav, koja je hit u Makedoniji i koja traje već pet sezona, a u kojoj glumi i Tijana Dapčević.

„Biće obeležena i 40. godišnjica serije Vruć vetar koja je bila prošle godine, ali zbog pandemije nije obeležena. Biće prisutni Vesna Čipčić, Branko Cvejić, Nada Blam, Nađa Rodić, Danica Ristovski i drugi. Napravićemo omaž i jednu rekonstrukciju jedne scene iz Vrućeg vetra, a pozvali smo glumca Predraga Miljkovića da odigra Šurdu“, najavljuje direktor Fedisa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару