„Čelične ratnice“, priča o ženama koje su pobedile pakao Velikog rata

Na nedavno završenom Festu održana je beogradska premijera filma „Čelične ratnice“, glumice i rediteljke Jelene Mile, koji je posvećen ženama dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu.

Jelena Mila već dve decenije živi i radi u Švedskoj. Odigrala je nekoliko zapaženih uloga u Kraljevskom nacionalnom pozorištu u Stokholmu i pokrenula Festival novog balkanskog filma.

Ideju za film Čelične ratnice dobila je radeći na monodrami o Milunki Savić, zatim je istražujući sudbine i autentična svedočanstva ispričala i priču o drugim ženama dobrovoljcima, među kojima su Nadežda Petrović, Flora Sands, Elsi Inglis...

„Ovaj film je nastao iz jedne velike muke, jer nije lako biti u inostranstvu i slušati sva ta znanja, poluznanja i neznanja o našoj zemlji i stradanju tokom Prvog svetskog rata. Šveđane Veliki rat nije dotakao na način na koji je nas, ali pošto je svetski rat, tiče se i njih, odnosno nordijskih zemalja“, istakla je Mila.

Švedski filmski institut podržao je Čelične ratnice kao jedan od filmova koji će biti u bioskopskoj distribuciji ovog proleća.

Želja autorke je bila da film ima obrazovni karakter i prenese istinu o herojinama iz različitih zemalja koje su se borile na strani Srba protiv Austrougarske.

Zato su u planu i organizovane projekcije u švedskim školama, u okviru obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво