уторак, 27.08.2024, 12:39 -> 12:55
Извор: РТС, Eat This, Not That
Sir i musli – smatraju ih zdravom hranom, a podižu krvni pritisak
Svakodnevno smo u potrazi za zdravijim načinom života, zdravom hranom i navikama. U tom traganju neretko budemo u zabludi.

Iz „zdrave hrane” vrebaju neke od pretnji po naše zdravlje. To su namirnice koje često sadrže skrivene kalorije, kao što su natrijum i drugi aditivi koji mogu da doprinesu različitim hroničnim zdravstvenim problemima, kao što su visok krvni pritisak, bolesti srca i gojaznost.
Kalorije i natrijum su za naše telo jako važni, ali prekomerna potrošnja može da dovede do značajnih problema sa zdravljem.
Natrijum, iako je od vitalnog značaja za ravnotežu tečnosti i funkciju nerava, može da izazove zadržavanje vode i podigne krvni pritisak u telu, ako se uzima u velikim količinama.
U skrivene kalorije spadaju šećeri i masti koji nam dodaju kilograme i remete metaboličke procese u telu.
Dijetetičari i nutricionisti Dan Galager, Trista Best i Lisa Ričards upozorili su na tri takve namirnice koje bi trebalo da izbegavamo ili da ograničimo njihov unos.
Da li smo u zabludi kada su u pitanju sirevi?
Jedna od zabluda – sir o kome se često govori, a neretko se kao vrsta hrane ispituje zbog masti i holesterola. Ali se natrijum u siru često zanemaruje.
„Uopšteno govoreći, stariji sir ima više natrijuma, pa je preporuka mladi svež sir ili mocarela da biste smanjili unos natrijuma u organizam“, rekao je Galager.
Iako sir može biti hranljiv, izbor sireva sa niskim sadržajem natrijuma može da pomogne u količini unosa i smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska i drugih zdravstvenih problema povezanih sa natrijumom.
***
Musli se obično smatra zdravim doručkom ili užinom, ali može biti varljivo bogat kalorijama i natrijumom.
„Mnoge vrste muslija u različitim oblicima koji se nude na tržištu sa dodatkom šećera, meda ili sirupa kako bi se poboljšao ukus i slatkoća, može drastično da poveća sadržaj kalorija u proizvodu“, istakla je Trista Best, nutricionista.
Pored toga, musli je često obogaćen visokokaloričnim dodacima kao što su orasi, semenke i sušeno voće, a neki proizvođači čak koriste i dodatne masti.
„Natrijum se može 'sakriti' u musliju, posebno u aromatizovanim varijantama ili onima koje sadrže dodatne sastojke poput slanih orašastih plodova ili semenki“, dodaje Bestova.
Ta kombinacija šećera, masti i natrijuma može pretvoriti musli u loš obrok, ne u zdrav izbor.
Sosovi za meso
„Iako je ukusan, sos za roštilj uglavnom je pun šećera, natrijuma i kalorija. Roštilj-sos može da nam 'lepi' masnoće na stomak, pre svega zbog visokog sadržaja šećera i kalorija”, upozorava Ričardsova.
Dodaje da su mnogi komercijalni sosovi za roštilj puni dodatog šećera, često u obliku kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze ili drugih zaslađivača.
„Ovi dodati šećeri mogu znatno da povećaju ukupan sadržaj kalorija u sosu, što olakšava unošenje viška kalorija“, rekla je Lisa Ričards, nutricionista.
Коментари