Zašto je važno da proverimo vakcinalni i imunološki status

Počelo je prvo nacionalno testiranje i provera vakcinalnog i imunološkog statusa građana. Do 24. maja građani će moći da provere da li imaju antitela na male boginje, rubeole, zauške, SARS, kovid, hepatitise A, B, C, D, E.

Institut „ Torlak“ pozvao je sve građane sa prebivalištem u Beogradu da se besplatno, i bez uputa, testiraju od danas do 24. maja, i to ne samo u Institutu Torlak. Potrebno je jedino zakazati termin za testiranje, što se može uraditi onlajn, na adresi studija.torlak.rsBiće primljeni i zainteresovani građani bez zakazanog termina, ali će zakazani imati prednost.

Kako navodi dr Jelena Protić, načelnica Službe za laboratorijsku dijagnostiku i rukovodilac projekta, testiranje je neophodno kako bi se sagledao kolektivni imunitet stanovništva grada Beograda.

„Na osnovu toga bi mogle da se daju preporuke za unapređenje kalendara imunizacije ili sprovođenje nekih dodatnih specifičnih i nespecifičnih mera prevencije za neke od patogena koji imaju i karakter epidemijskog širenja“, objašnjava dr Protić.

Veoma je važno i da budu obuhvaćene sve starosne grupe stanovnika, od jednogodišnjaka do najstarijih sugrađana, da bi se utrvrdilo kako se formira imuniteta pre vakcine, posle vakcine, i koliko traje održavanje vakcinalnog ili infektivnog, humoralnog, odnosno zaštitnog nivoa antitela posle nekih epidemija, dodaje autorka projekta.

„Neophodno je da imamo odgovarajući broj iz svake starosne grupe kandidata da bismo mogli da napravimo jedan reprezentativni uzorak i na osnovu reprezentativnog uzorka donesemo prave zaključke i preporuke.“

Testiranje se ne obavlja samo u Institutu „Torlak“ već u ukupno 14 zdravstvenih ustanova sa teritorije grada Beograda. Za decu će biti uključeni i Institut za majka i dete, kao i dečje odeljenje klinike „Dr. Dragiša Mišović“.

„Apelujem možda više na dečju populaciju, da izvršimo testiranje i odredimo među njima kakav je zapravo vakcinalni odgovor“, ističe dr Jelena Protić.

Analize se rade na osnovu uzorka venske krvi. Podaci o ličnosti su anonimni, a rezultati analize patogena bi trebalo učesnicima nacionalnog testiranja da stignu do kraja juna meseca.

петак, 14. јун 2024.
13° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије