Читај ми!

Koliko često treba jesti ribu za vreme posta

Kada je reč o ribi, postoje mnoge zablude i dileme. Sa čime se riba jede, kako je pripremiti da bude što zdravija, da li je bolja ona iz ribnjaka ili reke i mora? Odgovore na sva ova pitanja je dao nutricionista Strahinja Kukić u emisiji RTS Ordinacija.

Колико често треба јести рибу за време поста Колико често треба јести рибу за време поста

Da li riba može da bude nezdrava ako se pripremi na pogrešan način?

– Da, naravno da riba može da postane nezdrava i to je, nažalost, najčešći način na koji mi pripremamo ribu, odnosno ako ribu pripremamo u ulju. Duboko prženje i izlaganje visokoj temperaturi, između ostalog, mogu dovesti i do poremećaja omega-tri masne kiseline, odnosno oksidacije omega-tri masnih kiselina. Da bi se sačuvala omega-tri masna kiselina, potrebno je da se riba priprema negde na oko 150 stepeni Celzijusa i najbolje je pripremati je ili u rerni ili je sušiti ili je blago propržiti.

Koja riba ima najviše omega-tri masnih kiselina?

– Ribe koje su bele, one u svom mesu nemaju masti, pa samim tim imaju manje omega-tri masnih kiselina. Riba koja je crvenija i riba koja je masnija, ona sadrži više omega-tri masnih kiselina. Šaran, zavisi sa kog je podneblja, ali ako pričamo o ovom našem na proleće, itekako ima dosta omega-tri masnih kiselina u njemu, pod uslovom da je divlji.

Koliko često treba riba da bude na jelovniku u vreme posta?

– Uzevši u obzir da zaista nema mesa i jaja, ljudi se brinu o količini proteina koje će uneti, ali sam post je odricanje od hrane i blago gladovanje, tako da u tom smislu mislim da ne treba biti previše zabrinut oko količine proteina, jer telo, i te kako, to može podneti 40 dana. Globalna preporuka je da riba bude na meniju jednom nedeljno, pa i za vreme posta.

Da li riba izgubi neke značajne nutrijente zamrzavanjem?

– Zavisi i od vrste zamrzavanja, ako pričamo o glaziranju, riba je još uvek sveža, pa se izlaže hladnoj temperaturi, pa se poprska vodom, pa se stvori pokorica leda okolo i ne smrzne se riba duboko unutra i dalje ima dobar sadržaj omega-tri masnih kiselina, i dalje je treba jesti, ali manje nego riba koja je instant smrznuta ili sveža.

Sa čime je najbolje jesti ribu?

– Ako govorimo o klasičnoj krompir salati, mislim da je sasvim u redu pojesti je sa ribom. Ako osoba nema nikakve tegobe sa želucem, nikakve tegobe sa crevima, standardna srpska kuhinja je okej, osim prženja o kom smo pričali u samoj pripremi ribe.

Ako ima problema sa varenjem, bilo bi super da uzme, možda, cveklu, malo limuna, može i salata sa zeljem, to će pomoći i da se gvožđe bolje apsorbuje i to će pomoći da se riba bolje svari. Trebalo bi izbegavati pripremu ribe zajedno sa piričnem ili krompirom u istom sudu jer dolazi do nastanka hemijskih jedinjenja između skroba i proteina i to je teško za varenje, kao i za krvne sudove. Takođe, ne bi trebalo jesti ribu i hleb zajedno.

Koji je najbolji izbor za rečne ribe, a koji za morske ribe?

– Ako govorimo o rečnoj ribi, to je definitivno, šaran. Dimljeni šaran ima svojih benefita, kao što jeste, čuvanje tih omega-tri masnih kiselina, ima i svojih mana, jer dim nije uvek zdrav, ali postoji način da postane zdraviji, a to je da se riba tokom te pripreme natrlja vitaminom C. Losos je broj dva. Losos je najmasniji, ima najviše omega-tri masnih kiselina, a ako govorimo o divljoj, to bi definitivno bila škarpina, mislim da se ona ne uzgaja, jer po sebi ima dovoljno omega-tri masnih kiselina.

Koje vino ide bolje uz ribu, belo ili crno?

– I jedno i drugo, zavisi od ukusa, ali svako od njih može imati neke zdravstvene benefite. To belo vino može zaista biti dobar digestiv, pomoći da se hrana bolje svari, u svakom slučaju, podići će raspoloženje. Crveno vino je dobro za osobe koje su malokrvne.

Što se tiče pića koja ne bi išla uz ribu to su sokovi i ostala zaslađena pića. Što se tiče limunade, ona bi išla odlično zbog vitamina C.

Da li je zdravo jesti sirovu ribu?

– Za ljude sa našeg podneblja kada jedu suši, kada jedu tu sirovu ribu, vrlo česta pojava je zatvor, jer mi nismo navikli i naš crevni mikrobiom nije navikao da vari sirovu ribu. Inače sirova riba kada se konzumira, i te kako ima više omega-tri masnih kiselina i to je potrebno ljudima iz hladnih krajeva koji nemaju Sunca kao mi. Njima treba svaki miligram omega-tri masnih kiselina, za nas nije toliko značajan, pa ne moramo jesti sirovu ribu.

Kako riba utiče na holesterol i koja nije dobra za ljude koji imaju problema sa holesterolom?

– Za sada, kako istraživanja pokazuju, važno je držati svoj nivo holesterola pod kontrolom, ali je još važniji nivo triglicerida. U tom smislu, masna riba može biti dobra za održavanje optimalnog nivoa holesterola, zato što smanjuje zapaljenja, a smanjenjem zapaljenja u telu, posebno tih zapaljenja krvnih sudova, smanjuje se i nivo holesterola.

U tom smislu, divlja riba, svakako, pripremljena na 150 stepeni Celzijusa, što masnija riba.Panirana i ona koja je uvaljana u brašnu i spremljena u ulju nije dobra.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара